Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká Lípa se zaměří na cizince. Chce je učit česky

Téměř tři tisíce cizinců žije v České Lípě. Velká část z nich ale vůbec neumí česky a mnozí z nich se o to ani nesnaží. Město proto připravilo projekt integrace lidí ze zahraničí, které chce češtinu učit tak, aby se mohli lépe zapojit do života v Česku.

V českolipských základních a mateřských školách se v současné době vzdělává na 360 žáků, kteří česky neumějí, nebo rozumějí jen s velkými obtížemi. Kromě těchto dětí žije a pracuje v České Lípě zhruba 2500 cizinců, především Mongolů, kteří jsou na tom s češtinou mnohdy ještě hůř než jejich děti. „Dochází tak k nejrůznějším nedorozuměním a zbytečným konfliktům,“ říká mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Do projektu se kromě města zapojilo dalších sedm subjektů, jeho realizace přijde na 1,8 milionu korun. Až 90 procent z této částky však město může získat z dotace ze státního rozpočtu.

Děti cizincům přitom podle zákona musí v Česku chodit do školy. Problém je ale v tom, že se dostanou do normálních tříd mezi české děti, aniž by česky uměly jediné slovo. „Zbytečně tak vznikají nepříjemné situace mezi cizinci a majoritní společností. Změny zákonů trvají dlouho, naše školy se však s těmito problémy potýkají už teď, a proto je nutné je řešit rychle. V rámci tohoto projektu jim tak chceme situaci usnadnit a samozřejmě pomoci i cizincům, kteří se mnohdy nacházejí v opravdu velmi těžké situaci,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Hlavní aktivitou projektu bude především výuka českého jazyka v době vyučování, individuální přístup v doučování českého jazyka, týdenní kurzy češtiny a také přípravný kurz českého jazyka před vstupem dítěte do 1. třídy.

Lípa se ale cizince snaží integrovat i dalšími způsoby. „Chceme určitě pokračovat v setkáních s Mongoly, kteří v našem městě žijí a pracují. V loňském roce jsme společně s městskou policií uspořádali první takovéto setkání. Překvapilo mě, jak velký o něj byl zájem a kolik lidí na něj přišlo. Je třeba cizincům vysvětlovat místní zákony, vyhlášky a pravidla a pomáhat jim v jejich pochopení. Protože znalost češtiny není všemocná, když cizinci nevědí, jak se chovat podle zvyklostí běžných v naší zemi,“ doplnila Volfová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky vzdělání, Česká Lípa, cizinci, čeština, projekt, Česko, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa se zaměří na cizince. Chce je učit česky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.