Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TULka nabídne nový bakalářský program radiologický asistent

Technická univerzita spouští zcela nový bakalářský program radiologický asistent. Po podobných absolventech je v nemocnicích velká poptávka. A výjimkou není ani ta liberecká.

Nový bakalářský program radiologický asistent otevírá Fakulta zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci. Po absolventech zaměřených na radiodiagnostiku, radioterapii a nukleární medicínu je z nemocnic velká poptávka. Jen Krajská nemocnice v Liberci by takových asistentů potřebovala na svých odděleních zhruba dvě desítky. Novinářům to dnes řekl přednosta Centra zobrazovacích metod liberecké nemocnice Ladislav Endrych.

Právě v liberecké nemocnici absolvují studenti povinnou odbornou praxi. Univerzita je ale bude vysílat také na špičková pracoviště po celé České republice - do Proton Therapy Centra, IKEM nebo Ústřední vojenské nemocnice v Praze. „U nás bude praktická výuka probíhat na špičkově vybavených pracovištích radiodiagnostiky, radioterapie a také na pracovišti nukleární medicíny, které je jako jediné v Libereckém kraji vybaveno pro léčbu ionizujícím zářením,“ uvedl garant oboru Igor Richter z libereckého Komplexního onkologického centra.

Nové studium je výrazně mezioborové. „O tento obor jsme dlouho usilovali. Kromě preklinických oborů, jako jsou anatomie, fyziologie a patologie, zahrnuje i širokou paletu klinických oborů a navíc i psychologii a komunikaci, uvedl děkan fakulty Karel Cvachovec. Absolventi podle něj ale musí zvládnou například i informatiku, která jim pomůže v počítačovém zpracování obrazu.

Ke studiu se mohou hlásit maturanti do 25. května, fakulta je připravena přijmout 30 uchazečů. „Nemám pochyb o tom, že obor naplníme, protože zájem o nelékařské obory je velký,“ dodal.

Fakulta zdravotnických studií je nejmladší ze sedmi fakult liberecké univerzity. Vznikla v roce 2004 nejprve jako Ústav zdravotnických studií, který se v roce 2016 transformoval na fakultu. První akademický rok 2006/2007 zahájil ústav s oborem Všeobecná sestra. Nabídka se postupně rozšířila o bakalářský obor Biomedicínská technika, pak přibyl navazující magisterský program Biomedicínské inženýrství a bakalářský obor Zdravotnický záchranář. Radiologický asistent je tak pátým oborem fakulty, která má v současné době přes 400 studentů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, školy, zdraví, vysoké, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, studium, Technická univerzita v Liberci, Institut klinické a experimentální medicíny, Ústřední vojenská nemocnice, Česko, Praha, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TULka nabídne nový bakalářský program radiologický asistent  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.