Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecká iQLANDIA vyrábí pomocí 3D tisku adaptéry k celoobličejovým maskám

Přestože je v současné době pro návštěvníky liberecká iQLANDIA uzavřena, stroje dílny iQFABLABU rozhodně nezahálejí. Naopak! Pomocí 3D tiskáren se zde ve spolupráci s ČVUT a Technickou univerzitou v Liberci vyrábí adaptéry na celoobličejové masky, které mají sloužit jako účinná ochrana lidem v první linii. Týdně jich zde vyrobí až 200 kusů.

„Po uzavření iQLANDIE i naší chytré dílny iQFABLABU veřejnosti jsme se rozhodli využít naše stroje a schopnosti k tomu, abychom pomohli jak s řezáním nanofiltrů pomocí laseru, tak s tiskem zakladačů pro šičky, a také s výrobou potřebných adaptérů do ochranných masek. Materiál, tzv. filament, návody a aktualizace k tisku získáváme od ČVUT prostřednictvím TU v Liberci, která zajišťuje distribuci těchto součástek za Liberecký kraj. Oproti amatérským 3D tiskařům vše konzultujeme s odborníky tak, aby veškeré výtisky byly plně funkční a nezávadné,“ říká Petr Desenský, manažer pro vědu a organizátor projektu za iQLANDII.

Právě adaptér tvoří důležitý komponent, který propojuje celoobličejovou (původně potápěčskou) masku s vojenským filtrem. Tisk tohoto konektoru zabere zhruba dvě hodiny, přičemž iQFABLAB funguje v podstatě nonstop. Za týden jsou tak schopni odevzdat Technické univerzitě 200 kusů. 

Zakladače z 3D tiskáren zdarma pro liberecké šičky

Tým iQLANDIE myslel i na šičky roušek. Tisknou zde pro ně zakladače na tkalouny, díky nimž jim jde práce rychleji a snadněji. Jsou k dispozici k volnému odběru zdarma v galanterii v NC Géčko a v Šicím centru Martina naproti OC Fórum. Pokud by byl zájem, je možné jejich dodávání rozšířit na další galanterie.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky iQLANDIA, Liberec, 3D tisk, maska, České vysoké učení technické v Praze, Technická univerzita v Liberci, Liberecký kraj, dílna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká iQLANDIA vyrábí pomocí 3D tisku adaptéry k celoobličejovým maskám  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.