Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Schéma otevírání škol označil náměstek Langr za nesmysl

Schéma otevírání škol schválené vládou považuje náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) za nesmyslné. Obává se, že pro základní školy v Liberci bude problém splnit všechny pokyny. Podle oslovených ředitelů libereckých škol ale zřejmě půjdou zvládnout. Jako první by však měli už po neděli studenty přivítat na Technické univerzitě v Liberci. Jak to bude vypadat, ale zatím škola nerozhodla.

„O úpravě harmonogramu akademického roku v souvislosti s rozhodnutím vlády o částečném zpřístupnění studia studentům v posledních ročnících vedení univerzity jedná," řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl. Na sedmi libereckých fakultách je podle něj v posledních ročnících bakalářského či magisterského studia 1730 studentů a dalších 122 je v posledním ročníku doktorského studia. I když ne všichni počítají s tím, že budou se studiem končit, představuje to podle Pirkla rozsáhlou agendu, kterou budou muset akademici a administrativní pracovníci vyřešit.

Žáci prvních až pátých tříd by se měli vrátit do škol až 25. května, ve třídě jich bude moci být maximálně 15 bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Pro školáky druhého stupně by měla až do konce června převažovat výuka na dálku. „Do pondělí by nám měly poslat školy základní informaci, jak to budou organizačně dělat, tím míněno prostorově a personálně," uvedl Langr, který rozhodnutí vlády vnímá jako nesystémové i obtížně realizovatelné. „Prostorově to jsou sice možná školy schopné nějak udělat, ale musíme k dětem přidělit nějaké učitele navíc. A ti by pak zase chyběli při výuce na dálku u prvostupňových dětí, které rodiče do školy nepošlou, a také u druhostupňových," uvedl náměstek.

Ředitelka liberecké ZŠ náměstí Míru Pavlína Kubrová má z rozhodnutí vlády rozporuplné pocity. „Prostor ve škole mít budu, ale kde vezmu učitele pro druhou polovinu? Protože druhý stupeň jede on-line výuku, takže nemám volné," uvedla. Aby bylo možné třídu rozdělit, využít bude muset vychovatelky. „Podle čeho ale budeme děti dělit, že 'tebe bude vzdělávat učitelka a tebe v uvozovkách jen vychovatelka'? A už je tady problém, který budou řešit rodiče," řekla. Zvažuje, že by učitelka střídavě učila v obou polovinách třídy. „Tím už ale porušíme nařízení," dodala.

Ředitelka ZŠ Husova Blanka Lukeš Reindlová rozhodnutí vlády umožnit docházku jen dětem z prvního stupně vnímá jako pomoc ekonomice. „Hospodářství potřebuje, aby rodiče šli do práce a ekonomika dál razantně nestrádala," uvedla. O děti ve škole jsou podle ní schopné se postarat až do odpoledne s využitím vychovatelek pro polovinu třídy. „Neříkala bych ale tomu vrácení do školy a neříkala bych tomu vzdělávání," dodala. Úvahy na toto téma považuje za předčasné, když do 25. května zbývá přes měsíc.

I ředitel ZŠ Lesní Jiří Dvořák rozhodnutí vlády vnímá jako podřízení ekonomickým potřebám. „Chápeme to, ale jednoduché to nebude," uvedl. Prostorově i personálně, za využití vychovatelek, jsou si podle něj s tím ale schopni poradit. To platí i pro ZŠ 5. května. „Umím si představit, že se třída rozdělí, v jedné bude učitelka, v druhé asistentka nebo vychovatelka. A prostorově to zvládneme," řekla ředitelka Iveta Rejnartová. Problém podle ní může být jen pro rodiče, pokud by nefungovala družina.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, školy, základní, vysoké, Liberec, Ivan Langr, vláda, studium, Starostové a nezávislí, Technická univerzita v Liberci, Liberecký kraj, Jiří Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schéma otevírání škol označil náměstek Langr za nesmysl  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.