Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na univerzitu se vrací studenti. Při vstupu musí použít kartu a dezinfekci

Studenti Technické univerzity v Liberci budou muset od příštího týdne používat při vstupu do budov školy i při jejich opouštění elektronickou kartu. Na jednu kartu nesmí vstupovat ve dvojici nebo větším počtu. Týká se to i vstupu do místností určených pro zkoušky, které jsou čtecím zařízením vybavené, rozhodl rektor univerzity Miroslav Brzezina. Studenti musí také dodržovat dezinfekci rukou u vstupu do budovy a místností.

Stát v úterý rozhodl o postupném obnovení výuky. Jako první budou otevřené od pondělí právě vysoké školy, zatím ale jen pro studenty posledních ročníků. Společné aktivity budou navíc omezené. Na sedmi libereckých fakultách je podle Pirkla v posledních ročnících bakalářského či magisterského studia 1730 studentů a dalších 122 je v posledním ročníku doktorského studia. Ne všichni počítají s tím, že budou se studiem končit.

Evidovaný vstup do budov budou na různých fakultách koordinovat různě. „Student bude dopředu kontaktovat svého vyučujícího, aby se domluvili na termínu schůzky. Vyučující dá také studentovi podepsat čestné prohlášení. Pokud student nemá čipovou kartu, musí se navíc s vyučujícím domluvit na tom, aby ho vpustil do budovy," řekl děkan ekonomické fakulty Miroslav Žižka. V případě ekonomické fakulty je ale podle něj stále možné většinu záležitostí řešit a konzultovat přes e-mail, skype a další online nástroje. Podobné je to například i na fakultě umění a architektury.

Otevřené koleje

Také na dalších fakultách jsou styčnou osobou pro případný návrat studentů do školy hlavně vedoucí bakalářských a magisterských prací. „Se studenty intenzivně komunikujeme tak, abychom zorganizovali řízené konzultace ve skupinkách maximálně čtyř studentů a aby studenti mohli vykonat zkoušky a dopracovat a odevzdat závěrečné práce v tomto semestru," řekla děkanka textilní fakulty Jana Drašarová.

Otevřené budou pro studenty od pondělí i koleje, přístupné budou jako v nočním režimu na kartu. „Kdo si koleje odhlásil, má možnost si na ubytovací službě zařídit ubytování znovu," řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl. V omezeném režimu pracuje menza, takže studenti, kteří chtějí jít v pondělí na jídlo, by si ho podle něj měli nejlépe ještě dnes objednat.

Univerzitní knihovna bude stejně jako dosud otevřená jen "přes okénko". „V případě nutnosti budeme pouštět jednotlivce, aby si na místě vybrali, co potřebují, ale jen na nezbytně nutnou dobu ? bez možnosti studia na místě," dodala ředitelka knihovna Jitka Vencláková.

Autoři | Foto TUL

Štítky školy, koronavirus, Liberec, TUL, univerzita, Miroslav Brzezina, Technická univerzita v Liberci, studium, Miroslav Žižka, dezinfekce, Skype

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na univerzitu se vrací studenti. Při vstupu musí použít kartu a dezinfekci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.