Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školky v Liberci by se měly otevřít nejpozději ke konci května

Mateřské školy by se v Liberci měly otevřít nejpozději ve stejném termínu jako první stupeň základních škol, spíš dříve. Předpokládá to náměstek primátora pro školství v Liberci Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Podle harmonogramu vlády by se děti do škol měly vrátit od 25. května. Problém může být v Liberci se zajištěním učitelek pro školky, polovina je ve věku nad 50 let.

Langr míní, že otevírací doba školek ve stotisícovém městě bude i kvůli tomu různá. Záležet bude na tom, kolik učitelek v obavě z nákazy koronavirem odmítne nastoupit. Náměstek upozornil, že v rizikovém věku nad 50 let je v Liberci 124 učitelek mateřských škol. „Což je polovina," řekl. V jedné ze školek je v rizikovém věku dokonce šest z osmi učitelek.

Podle Langra zatím ale ani není jasné, za jakých podmínek bude provoz školek možný. „Základní pokyny, které přijdou z ministerstva školství, by měly nejdříve dorazit 30. dubna," uvedl. Předpokládá však, že i u školek bude povolená maximální kapacita pro skupinu 15 dětí, stejně jako u základních škol.

V Liberci jsou školky uzavřené od poloviny března, dochází do nich zhruba 2800 dětí. Ve třídě jich bývá obvykle 25 a prostory navíc ve školkách nejsou. Podle Langra tak zřejmě nebudou moci všechny děti najednou zpět nastoupit. „To si myslím, že ředitelky nebudou schopné při dodržení povinných hygienických standardů zajistit," uvedl. Ředitelky proto budou podle náměstka u rodičů zjišťovat, kolik jich chce dát děti po znovuotevření do školky, a tomu se bude uzpůsobovat provoz.

Stejný předběžný průzkum se bude dělat v Liberci i na základních školách. Data by chtělo město mít do 7. května. Základní školy jsou na tom v Liberci kapacitně lépe díky tomu, že dobrovolně by od 25. května měli přijít jen žáci prvního stupně. Do libereckých škol jich dochází skoro 5300, na druhém stupni je dalších asi 4600 dětí. Podle Langra ale čekají na pokyny z ministerstva, v jaké formě bude nejen vyučování, ale také stravování, režim v šatnách i o přestávkách. Školy i školky už nyní začalo město vybavovat rouškami, filtry a dalšími ochrannými pomůckami, aby jich učitelé měli dostatek do konce školního roku. Pravděpodobně dostanou od radnice i teploměry, aby do škol nechodily děti, které vykazují příznaky nemoci. „Předpokládám, že na vstupu by měl každý den probíhat ranní zdravotní filtr," dodal náměstek.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky školy, koronavirus, Liberec, školky, Ivan Langr, základní škola, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školky v Liberci by se měly otevřít nejpozději ke konci května  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.