Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Návrat do školy může být za současných opatření pro děti stresující, míní liberecká ředitelka

Restriktivní opatření podmiňující provoz základních škol mohou být pro děti z prvního stupně víc stresující než výuka doma, obává se ředitelka liberecké ZŠ Husova Blanka Lukeš Reindlová. Děti z prvního stupně by se do škol měly vrátit 25. května. Ředitelka nechápe, proč děti nebudou moci chodit mimo areál školy do přírody. Velkou komplikací bude pro školu zajištění stravování kvůli rekonstrukci kuchyně. Ředitelka další liberecké školy, náměstí Míru, Pavlína Kubrová má obavy z toho, jak se podaří personálně zajistit družinu.

Docházka pro žáky prvního stupně bude dobrovolná. Kolik jich bude, ale mohou školy jen odhadovat. Termín pro nahlášení vyprší až 18. května. Do ZŠ Husova by se podle předběžného průzkumu mělo vrátit asi 200 z 320 školáků prvního stupně. „Nedovedu si představit, jakým způsobem budou děti fungovat. Myslím si, že pro ně to bude víc stresující než doma, protože budou svázáni daleko horšími podmínkami než v rámci domácího vzdělávání,“ uvedla Lukeš Reindlová.

Děti budou moci být ve třídě maximálně po 15, po jednom v lavici a od sebe minimálně 1,5 metru. A ve společných prostorech bude povinné nošení roušek, do školy si budou muset přinést minimálně dvě. Areál školy nesmí opustit. Ředitelce vadí, že nemohou jít ani do přírody. Navíc v červnu, kdy už bývají letní teploty. „Nechápu smysl té věci," řekla. Komplikací pro školu bude to, že od června začne půlroční rekonstrukce kuchyně s jídelnou, jež je v havarijním stavu. Škola si sice zajistila náhradní stravování, ale využít ho nemůže, neboť je v jiném objektu. „Konzultovali jsme to s ministerstvem školství a není to možné," řekla Lukeš Reindlová. Podle ní řešení dál hledají.

Problém se zajištěním obědů pro školáky kvůli prostoru v jídelně bude asi mít i liberecká ZŠ Lesní. Pokud bude dětí hodně, budou dostávat podle ředitele školy Jiřího Dvořáka balíčky. „Uvidíme, kolik se jich přihlásí," řekl. V každém ročníku má škola dvě třídy, Dvořák odhaduje, že z přihlášených dětí vytvoří tři skupiny, dohromady pro první až pátou třídu bude 15 skupin. „U menších dětí bude náročnější dodržovat hygienické opatření," uvedl Dvořák. Využít podle něj budou muset všech zaměstnanců školy, aby dokázali zajistit nařízené podmínky. „Organizačně to bude hodně zajímavá práce," řekl. Za výhodu považuje to, že už od pondělí se vrátí žáci devátých tříd, kteří se budou skupinově připravovat na přijímací zkoušky na střední školy. „Na menším vzorku si vyzkoušíme provoz, co je třeba doladit," dodal Dvořák.

Do ZŠ nám. Míru by podle předběžného průzkumu měla nastoupit asi polovina dětí z prvního stupně. Potíže mohou podle ředitelky nastat, pokud jich bude více. „Čím víc dětí, tím více se družina bude zkracovat. Nemáme tady paní vychovatelky na plný úvazek, ale zkrácený. A když přijdou všechny děti, tak nastane problém to personálně obsadit," řekla Kubrová. Výhodou její školy je ale to, že má velký školní pozemek, a děti tak budou moci být i venku.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, školy, koronavirus, základní, Liberec, Jiří Dvořák, Náměstí Míru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat do školy může být za současných opatření pro děti stresující, míní liberecká ředitelka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.