Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Studenti k přijímačkám na univerzitu nemusí. Rozhodnou vysvědčení a Scio testy

Přijímací řízení na Technickou univerzitu v Liberci je bez osobní účasti studentů. Většinou rozhodují výsledky ze střední školy, případně ze SCIO testů. Osobně nemusí k přijímacímu řízení ani zájemci o studium oděvního návrhářství, kde je součástí talentová zkouška, letos stačí zaslání portfolia prací. Zákon umožňuje podmíněné zapsání studentů s tím, že maturitní vysvědčení, případně bakalářský diplom u magisterského studia dodají po začátku akademického roku. V případě liberecké univerzity do 15. října, řekl její mluvčí Radek Pirkl.

„Například pro přijetí na textilní fakultu je rozhodující průměr za 3. ročník střední školy a v prvním pololetí 4. ročníku, takže není třeba čekat na maturitní vysvědčení," řekl Pirkl. Právě na tuto fakultu se často hlásí i studenti ze Slovenska. I jim ale stačí doložit, že ukončili středoškolské vzdělání vzdělání a nemusí to nutně být maturitní vysvědčení. V případě slovenských uchazečů tak fakulta podle mluvčího žádné zásadní problémy neočekává.

Zájem o studium na liberecké univerzitě je podle Pirkla srovnatelný s minulými lety, zhruba desetinu studentů v Liberci tvoří cizinci. Kvůli koronaviru bude podle něj zřejmě složitější nástup pro uchazeče ze zemí, jako je Rusko nebo Ukrajina. „Tito studenti musí dokládat nostrifikace dosaženého vzdělání, tam očekáváme vzhledem ke koronavirové pandemii větší problémy s časovým sladěním dodání všech podkladů nutných k zápisu ke studiu," řekl Pirkl.

Přijímací řízení na většině libereckých fakult v současné době pokračuje, třeba textilní nebo strojní fakulta už vyhlásily i druhé kolo. Na nejmladší ze sedmi fakult liberecké univerzity - Fakultě zdravotnických studií, končí lhůta pro podání přihlášek až v pondělí 25. května. Nově fakulta nabízí bakalářský program radiologický asistent, zaměřený na radiodiagnostiku, radioterapii a nukleární medicínu. Po jeho absolventech je z nemocnic velká poptávka.

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysoké, Liberecký, FOTO, univerzita, vysvědčení, studium, www.scio.cz, s.r.o., Technická univerzita v Liberci, Slovensko, Rusko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti k přijímačkám na univerzitu nemusí. Rozhodnou vysvědčení a Scio testy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.