Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

iQLANDIA propustila třetinu zaměstnanců, na provoz chybí miliony. O pomoc prosí veřejnost

Hrozí science centru iQLANDIA krach? I nadále zůstává zavřené a přichází tak o drtivou část rozpočtu – peněz ze vstupného. Podpora zatím nepřišla ani od státu a i příspěvek od města se zmenšil na polovinu, tedy čtyři sta padesát tisíc. Centrum přitom jen za dva měsíce přišlo o miliony. S přežitím tak nyní může pomoci veřejnost, na portálu darujme.cz byla spuštěna kampaň Zachraň iQLANDII.

Za více než dva měsíce, kdy zůstává uzavřená, přišla iQLANDIA na tržbách o deset milionů korun. A muselo se propouštět, o práci přišla třetina zaměstnanců. „Ve stavu již máme pouze klíčové zaměstnance, bez kterých by se science centrum již nepodařilo rozjet. Jedná se o špičkové edutainery, které si vychováváme mnoho let,“ uvádí ředitel centra Pavel Coufal s tím, že na přežití do konce roku jim chybí 12 milionů korun. 

„Od statutárního města Liberec máme slíbeno pro letošní rok podporu 900 tisíc na programy pro školy. Bohužel již částka byla redukována na polovinu. Odborné lektory ale držet musíme i přes redukci a způsobí nám to opravdu velké problémy. Liberecký kraj pro letošní rok přislíbil výrazněji navýšit svůj příspěvek (loni to bylo 500 tis.), věříme, že to tak bude a nehodí nás přes palubu,“ dodává Coufal.

400 tisíc návštěvníků ročně

Centru tak při pokračujících opatřeních reálně hrozí konec. Přitom patří mezi největší turistická lákadla celého kraje, ročně ho navštíví 400 tisíc lidí, a to včetně škol, které návštěvu iQLANDIE zařazují do svých učebních plánů. 

„Je třeba zabezpečit, aby Česko dokázalo objevit už teď talenty a dát jim příležitost ke špičkovému vzdělání. V době koronavirové, kdy byla česká science centra uzavřena, je velmi alarmující, že jim hrozí úpadek a kvalifikovaným pracovníkům nezaměstnanost nebo přechod na jinou práci, z níž se už ke své původní vzdělávací práci nevrátí. To by byla pro naši lepší budoucnost opravdu řízená střela do vlastní nohy,“ podporuje iQLANDII Jiří Grygar, známý astronom a astrofyzik.

V rámci projektu Zachraň iQLANDII na portále darujme.cz mohou firmy, ale i jednotlivci, snadno přispět centru na provoz libovolnou částkou. Lze si také předplatit vstupenku či permanentku. Odměnou bude dárcům nejenom dobrý pocit, ale také drobná pozornost vyrobená například na 3D tiskárně, která jim bude navždy připomínat, že pomohli iQLANDII přežít toto složité období.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto iQLANDIA Liberec

Štítky iQLANDIA, Liberec, peníze, zachraň iqlandii, Jiří Grygar, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

iQLANDIA propustila třetinu zaměstnanců, na provoz chybí miliony. O pomoc prosí veřejnost  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.