Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Děti se chystají na návrat do školy. V Liberci půjdou do lavic asi dvě třetiny školáků z prvního stupně

Na základní školy v Liberci se v pondělí vrátí asi 60 procent dětí z prvního stupně. Z bezmála 5300 žáků prvních až pátých tříd by jich mělo přijít skoro 3200.

Podle náměstka primátora Ivana Langra nenastoupí 120 pedagogických pracovníků, kam patří učitelé, asistenti i pracovníci družiny. Chod škol by to podle náměstka ovlivnit nemělo. „Provoz s dětmi, které byly svými rodiči předběžně přihlášeny, zvládneme," řekl Langr.

Podle něj by komplikace mohl způsobit případný červnový návrat žáků druhého stupně. Upozornil na nedostatek tříd ve školách, neboť v jedné třídě může být aktuálně nanejvýš 15 dětí. „Pokud by měli od června přijít i děti druhostupňové, byť dobrovolně, tak se začneme asi tísnit a je možné, že na nějaké škole bychom to nebyli schopni to organizačně zajistit," uvedl náměstek.

Vláda nařídila uzavřít školy kvůli koronavirové nákaze 11. března. Žáci prvního stupně se budou moci vrátit od 25. května. Ministerstvo školství ve spolupráci s epidemiology pro školy vypracovalo manuály, co budou muset zajistit, aby se snížilo riziko šíření covidu-19.

Vedení škol tak bude muset děti rozdělit do skupin po nejvýše 15 žácích a zajistit, aby se skupiny nepotkávaly. Ministr Robert Plaga (ANO) dříve uvedl, že by měla až do konce školního roku zůstat dominantní výuka na dálku, docházka je dobrovolná. Od června by se podle plánu vlády měly školy otevřít v omezené míře i starším žákům. Nyní do nich mohou chodit jen deváťáci.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky školy, koronavirus, Liberec, Ivan Langr, Robert Plaga, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti se chystají na návrat do školy. V Liberci půjdou do lavic asi dvě třetiny školáků z prvního stupně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.