Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žáci druhého stupně v Liberci půjdou do škol na pár hodin či vůbec

Jen na několik hodin nebo vůbec budou moci docházet od příštího týdne děti z druhého stupně do svých základních škol v Liberci. Důvodem je omezený počet tříd, vyplývá z vyjádření ředitelek škol. Zájem mezi dětmi je zhruba poloviční. Stejně jako u prvního stupně nebo žáků posledních ročníků základních a středních škol nebude kvůli riziku šíření koronaviru docházka povinná. Děti budou ve školách rozdělené do skupin nejvýše po 15.

Do školy se nebudou moct vrátit žáci druhého stupně ze ZŠ Míru v Ruprechticích. „U nás pojedou dál formou online výuky, nedali bychom to prostorově," uvedla ředitelka školy Pavlína Kubrová. Škola pro ně nemá třídy kvůli omezení počtu dětí ve skupině na 15, kdy pro děti z prvního stupně musela využít i třídy druhého stupně.

Základní škola 5. května v centru města se rozhodla pro kombinovanou formu. „Budeme mít pravidelné třídnické hodiny vždy v pondělí, a to jak online pro děti, které nenastoupí do školy, tak prezenčně pro děti, které přijdou," uvedla ředitelka školy Iveta Rejnartová. Každý týden podle ní budou mít navíc minimálně dvě takzvané socializační aktivity. „Děti budou chodit na exkurze a takové odložené věci, co měly v plánu ve školním roce," řekla. Očekává na těchto akcích zhruba poloviční účast. Školáci budou mít navíc možnost individuálních konzultací s učiteli. Škola podle ředitelky ale nemá kvůli dělení dětí do skupin prostory, aby mohly docházet denně.

Jednou až dvakrát týdně budou moci přijít děti ze ZŠ Švermova ve čtvrti Františkov. Ani tam to častěji nejde hlavně kvůli nedostatku tříd. „Je to z kapacitních důvodů, protože je víc skupin než tříd. A pak také kvůli zajištění hygienických podmínek," uvedla ředitelka školy Jarmila Hegrová. Zájem přijít projevilo 68 ze 136 dětí ze druhého stupně, nejvíce z šestých tříd, kde z dětí ze dvou tříd vzniknou tři skupiny. Naopak z osmého ročníku se nahlásilo jen pět z 26 dětí. Škola na každý den připraví pro každou skupinu dva devadesátiminutové bloky s výukou anglického či českého jazyka, matematiky, přírodovědy nebo fyziky. V den, kdy budou děti ve škole, budou mít zajištěný i oběd.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, koronavirus, základní, Liberec, ředitel školy, Ruprechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci druhého stupně v Liberci půjdou do škol na pár hodin či vůbec  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.