Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jak dodržet nařízení vlády ve školách? Je to trochu směšné, říká liberecká ředitelka

Zabránit setkávání dětí z různých tříd nebude podle ředitelů některých libereckých základních škol možné. Problematické bude podle nich i nošení roušek.

„Je to trochu směšné. Ráno půjdou děti z domova bez roušky, do autobusu s rouškou,, pak zase sundají, do školy přijdou s rouškou, ve třídě sundají. Bude to zajímavé," uvedla ředitelka ZŠ 5. května Iveta Rejnartová. Ředitelka ZŠ Husova Blanka Lukeš Reindlová míní, že děti budou zmatené, kdy mají roušky nosit. „Těžko je ale na to budeme upozorňovat, to bychom nedělali asi nic jiného," dodala.

Školy dostaly z ministerstva školství manuál k fungování škol v novém školním roce. Jsou v něm převážně jen doporučení, jejich provedení nechává ministerstvo s hygieniky do značné míry na ředitelích. Reindlová upozornila na to, že nejsou schopni zabránit mísení dětí při příchodu do školy ani omezit prolínání školáků z prvního a druhého stupně a jednotlivých tříd o přestávkách. „U nás je to nerealizovatelné. U nás děti putují ze třídy do třídy a prostorově to nejde jinak vyřešit," uvedla. Potkávání dětí na chodbách nejsou schopni zabránit ani třeba v ZŠ Lesní. „Děti se potkávat budou, ať chceme nebo nechceme. Protože škola je prostorově dost vytížená, to nejsme schopni zajistit. A na to navazuje i mísení dětí ve školních družinách. Vzhledem k počtu pedagogů, které máme k dispozici, nejsme schopni zajistit, aby skupiny byly jenom z jedné třídy," uvedl ředitel školy Jiří Dvořák.

Děti z různých tříd budou mít v družině ve skupinách i v ZŠ 5. května. „Není možné nemixovat skupiny. To nelze kapacitně zvládnout, to bych musela být dvojnásobný počet personálu," uvedla Rejnartová. Děti se podle ní budou mísit i na kroužcích, sportovištích či v jídelně. Na ZŠ 5. května navíc bude docházet na obědy i část dětí ze ZŠ Husova, kde se bude až do letošního roku rekonstruovat suterén s jídelnou. Další školáci ze ZŠ Husova bude podle Reindlové docházet na obědy na střední textilní školu a do jedné mateřské školy.

Problematické bude podle ředitelů také zajistit vhodnou místnost k izolaci. „Přemýšlíme jakým způsobem zajistit a která by byla vhodná, aby splnila požadavky, které jsou poměrně dost náročné. Aby tam byla teplá, studená voda, aby byla větratelná a která osoba tam s tím dítětem tam bude," uvedl ředitel ZŠ Lesní. Vhodnou nemají ani na ZŠ Husova. „Nějak si provizorně poradíme," uvedla Reindlová. Pokud ale bude nutné dát nějaké dítě do izolace, ovlivní to podle ní chod školní družiny, v níž by měla tato místnost být. „Než se místnost vydezinfikuje, tak tam družina nebude moci být," dodala.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, koronavirus, Liberec, rouška, Jiří Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak dodržet nařízení vlády ve školách? Je to trochu směšné, říká liberecká ředitelka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.