Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přes růst mezd učitelé stále berou méně než stejně vzdělaní lidé

Růst mezd učitelů mateřských a základních škol zlepšil zejména v posledním roce poměr jejich výdělku ke mzdám všech zaměstnanců v Česku. Podle mediánu hrubé měsíční mzdy brali loni učitelé v mateřských školách 107 procent výdělku všech zaměstnanců, učitelé v základních školách 130 procent. Vzhledem k mediánu mezd stejně vzdělaných lidí ale stále berou méně.

Medián je střední hodnota mezd, polovina zaměstnanců má mzdu nad mediánem a polovina pod ním. Medián je vždy nižší než průměrná mzda. Medián mezd učitelů mateřských škol v poměru ke všem zaměstnancům se od roku 2012 držel kolem sta procent, u učitelů základních škol kolem 120 procent. Výrazně se procentní poměr zvýšil hlavně mezi rokem 2018 a loňskem. Srovnání pro učitele středních škol na tiskové konferenci nezaznělo, bude ale podobné jako pro učitele základních škol, protože mediány jejich mezd se příliš neliší.

Hůře pro učitele vyznívá srovnání se zaměstnanci s obdobným vzděláním. Medián učitelů mateřských škol tak dosahuje jen 79 procent mediánu zaměstnanců s vyšším odborným nebo vysokoškolským vzděláním, i když se za posledních osm let zvýšil o šest procentních bodů. Pro učitele základních škol byl medián mezd loni na 91 procentech mediánu zaměstnanců s magisterským nebo doktorským vzděláním, v roce 2012 to bylo 80 procent.

Mzdy rostou v posledních letech

Ve srovnáni krajů je poměr k mediánu mezd ostatních stejně vzdělaných zaměstnanců nejnižší pro učitele základních škol v Praze, necelých 85 procent. V Praze jsou obecně všechny mzdy vyšší než ve zbytku země, upozornila vedoucí oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ Helena Chodounská. Naproti tomu v Olomouckém kraji brali učitelé základních škol měřeno mediánem téměř stejně jako jiní zaměstnanci se stejným vzděláním.

Růst mezd učitelů se zrychlil obzvláště v posledních dvou letech, uvedla Chodounská. Od roku 2016 tak medián hrubých měsíčních mezd učitelů mateřských škol stoupl téměř o 9000 korun na loňských 33 567 korun, učitelům základních a středních škol se zvýšil o 11 tisíc na asi 41 tisíc korun vloni. Všem zaměstnancům s vysokoškolským nebo vyšším odborným vzděláním ve stejné době medián mezd vzrostl o 9000 korun na zhruba 42700 korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky mzdy, učitelé, srovnání, Český statistický úřad, mzda, základní škola, mateřská škola, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes růst mezd učitelé stále berou méně než stejně vzdělaní lidé  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.