Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Střední školy v Libereckém kraji by zavřely i bez nařízení vlády

Všechny střední školy v Libereckém kraji by vzhledem k vývoji koronavirové nákazy i bez nařízení vlády přešly od pondělí 12. října na distanční výuku. Vláda jen svým nařízením krizový štáb předešla, řekl náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa. Už od středy se na dálku učí studenti středních škol na Liberecku, kde je potvrzených případů covidu-19 nejvíce. Od pondělí zahájí distanční výuku i střední školy na Českolipsku, Jablonecku a Semilsku.

V Libereckém kraji přibylo za poslední týden rekordních 1164 potvrzených případů nemoci covid-19, hůř je na tom v zemi jen Uherskohradišťsko a Náchodsko. „V kraji zůstane zachována jen praktická výuka, učit se také bude na nižším stupni víceletých gymnázií," doplnil Tulpa. Vláda nařídila všem středním školám vzdělávat na dálku, na druhém stupni základních škol bude od příštího týdne střídavá prezenční výuka. Pro mladší studenty víceletých gymnázií to podle Tulpy platit nebude. „Vzhledem k tomu, že jejich starší spolužáci ve škole nebudou, není nutné třídy střídat," řekl.

Střední školy jsou podle hejtmanova náměstka na distanční výuku vybavené. „Z jara se všechny střední školy poučily o tom, že bez dobrého technického vybavení nelze vyučovat. Doplnily techniku, takže jsou připravené, aby mohly distančně vzdělávat," řekl Tulpa. Školy podle něj posílily i sítě. Největší slabinou jsou podle něj domácnosti, zejména ty sociálně slabé nebo rodiny s větším počtem dětí, kde většinou kvalitní technické vybavení pro distanční výuku nemají. „Tady je to podobné jako v základních uměleckých školách, v případě potřeby lze učit individuálně," dodal.

Koronavirová opatření nezrušila jen prezenční výuku na středních školách ale také plánovaný veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí Educa MyJob Liberec 2020, který se měl od 15. do 17. října uskutečnit v liberecké Home Credit Areně. Akce se přesune na internet, kde nabídne prezentace škol i firem, rozhovory, ale také třeba poradenství zajišťované úřadem práce. „Webová platforma nebude funkční jen od 15. do 17. října, kdy měl být samotný veletrh, ale až do konce ledna. Chceme ji postupně doplňovat a rozvíjet," řekl za organizátory Lukáš Přinda.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky koronavirus, školy, střední, Liberecký kraj, střední škola, Petr Tulpa, okres Česká Lípa, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Lukáš Přinda, okres Uherské Hradiště, okres Náchod, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední školy v Libereckém kraji by zavřely i bez nařízení vlády  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.