Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Budoucí zdravotníci mohou ve studiu na TULce jako jediní pokračovat

Budoucí zdravotníci mohou jako jediní v současné chvíli pokračovat ve studiu na Technické univerzitě v Liberci.

Ve studiu na Technické univerzitě v Liberci může kvůli nařízení vlády pokračovat jen zhruba 520 budoucích zdravotníků. Kolem stovky je jich aktuálně na praxích u záchranné služby a v nemocnicích a to nejen v Liberci, ale po celé republice podle jejich bydliště, řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Zdravotnické obory nabízí liberecká univerzita od roku 2006, původní Ústav zdravotnických studií se v roce 2016 transformoval na sedmou fakultu. Dnes nabízí studium v pěti oborech - všeobecné ošetřovatelství, zdravotnické záchranářství, biomedicínská technika, radiologická asistence a ošetřovatelství, pokračovat je možné i na magisterském programu zaměřeném na biomedicínské inženýrství.

Fakulta podle Pirkla aktuálně sestavuje seznam dobrovolníků, kteří by mohli v případě potřeby pomoci s péčí ve zdravotnických a případně i sociálních zařízeních. „Jedna studentka pomáhá s trasováním kontaktů nakažených covidem-19 na Krajské hygienické stanici v Liberci, dalších 11 studentů je připraveno hygienikům pomoci," doplnil Pirkl. Další dobrovolníci by se měli zapojit do pomoci prostřednictvím krajského úřadu.

Připraveni pomoci v současné náročné době jsou podle Pirkla i studenti Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické. „Kraj si vyžádal seznam studentů speciální pedagogiky, kterých je 60 až 70," řekl. Děkan Jan Picek stejně jako na jaře oslovil studenty s prosbou o pomoc při hlídání dětí zdravotníků a dalších důležitých profesí, v sociálních službách nebo mateřských školách. „Zatím se přihlásilo 56 studentů a už se ozvalo naší koordinátorce osm zdravotníků, kteří jejich pomoc potřebují," dodal.

Už v pondělí musely vysoké školy přejít pouze na distanční vzdělávání, vláda pak kvůli zhoršující se situaci kolem šíření koronaviru rozhodla, že do středy musí koleje opustit studenti, kteří mají bydliště jinde v České republice. Výjimku mají studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů či ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi na školách. Dnes ministr školství Robert Plaga (ANO) opatření zmírnil. Na kolejích mohou zůstat i studenti, kteří nemohou domů nebo jsou v karanténě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysoké, Liberecký, zdravotnický pracovník, studium, Technická univerzita v Liberci, Liberec, Krajská hygienická stanice, Robert Plaga, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucí zdravotníci mohou ve studiu na TULce jako jediní pokračovat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.