Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Celkem deset škol pečuje o děti zdravotníků, hasičů a policistů

O děti ve věku od tří do třinácti let, jejichž rodiče pracují "v první linii", se stará v Libereckém kraji celkem deset základních škol.

O děti zdravotníků, záchranářů, policistů nebo hasičů v Libereckém kraji se po celostátním uzavření škol kvůli šíření koronaviru od včerejška stará desítka základních škol. V každé obci s rozšířenou působností se otevřela jedna. Zájem o ně zatím není velký, třeba v Liberci do Základní školy a Mateřské školy Barvířská v centru dorazilo osm dětí, v České Lípě sedm a ve Frýdlantu se starali o tři školáky, zjistila ČTK. Péče je zajištěna pro děti od tří do 13 let, školy budou otevřené až do 20:00.

Při první vlně epidemie covidu-19 na jaře se v krajském městě po dobu devíti týdnů starali o děti záchranářů na Základní škole Ještědská. V prvním týdnu tehdy přišlo šest dětí, maximálně jich tam v jednom týdnu chodilo 46. Tehdy ale byly zavřené i mateřské školy, které teď zatím fungují. „Tyhle tři dny si rodiče možná nechají děti doma, nebo si to nějak zařídí, ale pak nám zřejmě dětí přibude. Už se nám hlásí další," řekl ředitel školy Barvířská Miloslav Kuželka.

Protože se učitelé věnují dálkovému vzdělávání svých žáků, starají se o děti ve vyhrazených školách vychovatelky a asistenti. Pokud mají děti vlastní tablet či počítač, mohou se zapojit i do distanční výuky na své škole. Jinak jim asistenti pomáhají pracovat na úkolech, které jim zadali učitelé v jejich školách. „V příštím týdnu nám přijdou na pomoc ještě vychovatelky a asistenti ze Základní školy 5. května," dodal Kuželka.

Kolik zdravotníků krajské nemocnice využilo možnosti, poslat děti do školy, zatím není jasné. Ani nejsou známy počty pracovníků, kteří s dětmi zůstali doma. „V nemocnici ale ocenili, že sestry, které dostaly děti domů, si berou noční a víkendové směny. Je to obětavost, ale ukazuje to na vztah zdravotnického personálu ke své profesi, a za to si zaslouží velké poděkování," řekl na dotaz ČTK náměstek libereckého hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Třeba v České Lípě je pro děti zdravotníků vyhrazena základní škola na Špičáku, která je v blízkosti tamní nemocnice. Dnes dorazilo sedm dětí. „Ráno byly jen čtyři, pak ještě dorazily další. Je to první den, jsou kolem toho trochu zmatky, ale jsme tady pro ty děti připraveni," řekl ČTK ředitel školy Libor Šmejda. Na jaře se v prvním týdnu starali o tři děti v těch posledních už jich bylo 21. Učitelé zároveň zajišťují on-line vzdělávání svých žáků. „Využíváme možnosti, které nám dávají moderní aplikace," dodal ředitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, školy, koronavirus, základní, Liberecký, zdravotnický pracovník, základní škola, Liberecký kraj, Česká Lípa, pandemie covidu-19, Liberec, Frýdlant, Přemysl Sobotka, Libor Šmejda, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celkem deset škol pečuje o děti zdravotníků, hasičů a policistů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.