Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příští středu se do škol vrátí prvňáci a druháci, ostatní pokračují v distanční výuce

Žáci prvních a druhých tříd základních škol, kteří mají nyní kvůli epidemii koronaviru stejně jako ostatní děti výuku na dálku, se vrátí do lavic ve středu 18. listopadu. Speciální základní školy pro handicapované se příští středu otevřou pro všechny ročníky. V základních a středních školách se navíc pro zájemce umožní prezenční individuální konzultace. Na dnešním briefingu v Poslanecké sněmovně to řekl ministr školství Robert Plaga. Pro ostatní žáky podle něj bude zatím pokračovat povinné vzdělávání distančním způsobem.

S výjimkou speciálních a mateřských škol budou od 18. listopadu pro děti i učitele ve školách povinné roušky i ve třídách. Třídy se po návratu do škol nebudou muset dělit do menších skupin, jako to bylo na jaře. Děti z různých tříd by se ale neměly potkávat, řekl ministr. Za dodržení této podmínky se podle něj pro prvňáky a druháky od příští středy obnoví rovněž fungování školních družin.

Školy se kvůli zhoršení epidemické situace začaly zavírat postupně v první polovině října. Základní školy přešly na výuku na dálku úplně od 14. října. Žáci prvního stupně se původně podle slibu bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) měli vrátit do lavic 2. listopadu. Otevřené jsou nyní jen školky.

Termín návratu dalších žáků vyjde z připravovaného modelu 

Rychlost šíření nákazy v Česku v posledních dnech sice zvolňuje, spolu s tím stagnuje počet hospitalizovaných. Nadále vysoké jsou počty zemřelých. Situace je podle politiků i odborníků stále velmi vážná, vyžaduje dodržovat všechna omezení a dál omezovat hlavně kontakty s ostatními. Ministerstvo zdravotnictví připravuje model pro uvolňování či zpřísňování opatření, která by měla být navázána na pět úrovní rizika. Termín návratu dětí do škol má vycházet z připravovaného modelu.

Plaga už dříve hovořil o tom, že prioritou je návrat prvních a druhých ročníků základních škol, následně obnovení provozu speciálních škol a otevření závěrečných ročníků základních a středních škol. Dosud nechtěl stejně jako Blatný oznamovat konkrétní datum. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dříve sliboval návrat žáků prvního stupně na základní školy od 2. listopadu, nakonec ale vláda tento termín musela odvolat.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škola, znovuotevření škol, vzdělání, školáci, děti, základní škola, Robert Plaga, pandemie covidu-19, Poslanecká sněmovna ČR, Roman Prymula, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští středu se do škol vrátí prvňáci a druháci, ostatní pokračují v distanční výuce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.