Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve středu se do školních lavic vrátí prvnáčci a druháčci, školy jsou připravené

On-line výuka je podle vedení libereckých škol nejen náročná, ale také neefektivní. Na návrat dětí do školních lavic jsou liberecké školy připraveny. Ve středu by se měly vrátit děti prvních a druhých tříd.

Organizačně pro ně nebude ve většině případů problém zajistit všechna povinná opatření. Učitelé se na návrat dětí těší a kvalita výuky se tím znatelně zlepší, shodli se ředitelé libereckých škol oslovení ČTK. „On-line výuka je mnohonásobně horší na přípravu a efektivita je mnohonásobně nižší. Učitel s tím má mnohem více práce a děti z toho až tolik nemají jako při prezenční výuce," řekla například ředitelka ZŠ 5. května Iveta Rejnartová. Za přínos považuje i to, že starší děti budou moci docházet alespoň na individuální konzultace. „Počítáme s tím pro děti, které se nepřipojují na on-line výuku. To znamená, že pracují jen formou tištěných materiálů a nemají kontakt s učitelem," dodala. V průměru na třídu jde o dvě až tři děti.

Z opatření budou mít podle ředitelky problém jen s tím, jak zajistit ranní družinu kvůli požadavku, aby se třídy nemísily. Obává se, že ranní družinu, která začíná od 6:00, tak nebudou moci mít. „Přemýšlíme, zda bychom ji nezajistili individuálně alespoň pro děti rodičů, kteří potřebují jít nutně do práce," dodala. Do ranní družiny chodilo na ZŠ 5. května zhruba 40 dětí.

Jiné liberecké školy jsou ale schopné děti z různých tříd oddělit i pro ranní družinu, například ZŠ nám. Míru v Ruprechticích. Pro čtyři třídy tam mohou využít pět vychovatelek. „Ale až přijdou třetí třídy, tak to už ale nebudeme schopni," uvedla ředitelka Pavlína Kubrová. To samé podle ní platí pro jídelny, ani tam by se neměly třídy mísit. "To se nedá organizačně zvládnout, v těch čtyřech třídách ano, ale to je maximum," dodala. Pro individuální konzultace škola hodiny vypisovat nebude. „Aby tady učitel čekal hodinu dvě, zda se někdo ukáže, nemá význam. Je potřeba, aby se rodič ozval a domluvil si termín," dodala. Spolupráci s rodiči při distanční výuce si ale pochvaluje. „Udělali obrovský kus práce," ocenila.

V ZŠ Lesní budou schopni po návratu prvňáků a druháků nabízet obědy i pro starší děti, jako dosud. Využívá to asi pětina školáků. „Máme od rodičů pozitivní zpětnou vazbu, že jsme toto byli schopni zajistit," uvedl ředitel Jiří Dvořák. I on vítá návrat prvních dvou ročníků. „Už jsme dospěli do doby, kdy se těšíme, protože vidíme, že u distanční výuky efekt je velmi velmi malý," řekl. Mrzí ho, že se do školy nevrátí i žáci devátých tříd s ohledem na přijímací zkoušky. Podle něj individuální konzultace nabízejí už nyní a zvažují, že by je rozšířili právě o pomoc deváťákům při přípravě na přijímací řízení.

S výjimkou speciálních a mateřských škol budou pro děti i učitele povinné roušky i ve třídách. Bude platit zákaz zpěvu a tělocviku a mělo by se i často větrat. Na ZŠ Husova chtějí větrání vyřešit tím, že každá třída bude mít k dispozici dvě učebny. „Aby děti nemusely mrznout," řekla ředitelka Blanka Lukeš Reindlová.

Děti ze ZŠ Na Výběžku z Harcova se učí v náhradních prostorách v jiné čtvrti, v bývalé univerzitní ubytovně ve Vesci. Ředitelka školy Jarmila Plachá uvedla, že organizačně budou schopni všechna opatření dodržet i tam. Řeší ale zajištění svozu dětí do náhradní školy. „Předpokládám, že rodiče toho moc využívat nebudou z toho důvodu, že jde o malé děti a většina preferuje ještě jejich doprovázení do školy," dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, Liberec, Jiří Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu se do školních lavic vrátí prvnáčci a druháčci, školy jsou připravené  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.