Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Školy v Libereckém kraji budou mít jednotné přijímací zkoušky

Střední školy v Libereckém kraji budou mít jednotné přijímací zkoušky. Využijí testy Cermat a jako pomocná kritéria budou používat výsledky za první pololetí v osmé a deváté třídě. Kdy se zkoušky uskuteční, zatím není jasné, vše bude vyplývat z pandemické situace, řekl náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS). Podle předběžných odhadů by se ale mohly zkoušky uskutečnit v dubnu, na přípravu tak podle něj mají žáci zhruba tři měsíce.

Současná úroveň výuky na základních školách je různá a různá je i úroveň žáků. Jednotné zkoušky by tak měly zajistit objektivní srovnání a všem podle Ramzera nastavit stejné podmínky. „Jde nám o to, abychom zachovali úroveň vzdělávání a srovnali kritéria pro přijetí všech uchazečů na střední školy a abychom vytvořili podmínky, aby neklesala úroveň vzdělání," doplnil Ramzer.

Že se koronavirová pandemie na přípravě žáků výrazně podepsala, potvrdil Jaroslav Semerád, ředitel Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Liberci. „Ten skoro roční výpadek výuky v devátých třídách se v prvních ročnících projevuje hlavně v matematice a fyzice. Kolegové musí věnovat víc času dohnání učiva ze základní školy," řekl Semerád. Pro studenty je to o to náročnější, že přechod na střední školu vždy znamená velký tlak. „Nedokážou si zorganizovat čas, nedokážou si naplánovat úkoly," dodal.

V příštím týdnu se podle Ramzera uskuteční videokonference s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). „Budeme usilovat o to, aby se školy, pokud to bude alespoň trochu možné, otevřely pro závěrečné ročníky, to znamená pro deváté třídy základních škol, pro třetí ročníky učilišť a čtvrté ročníky středních škol a oktávy na osmiletých gymnáziích," dodal hejtmanův náměstek. Největším problémem je podle něj výpadek praktické výuky na učilištích, ale také na odborných školách. „Studenti reálně neměli rok a půl praktické vyučování, vůbec si nedokážu představit, jak budou vypadat třeba závěrečné zkoušky nebo maturity," dodal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, koronavirus, střední, Liberecký kraj, Dan Ramzer, střední škola, ODS, CERMAT, základní škola, Robert Plaga, ANO 2011, Liberec, přijímací zkoušky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Libereckém kraji budou mít jednotné přijímací zkoušky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.