Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Navzdory současné době je o zdravotnické obory zájem dokonce vyšší než dříve

Přestože koronavirus ukázal, jak náročná je práce zdravotníků, prestiž těchto oborů vzrostla a s ní i zájem o studium zdravotnických oborů.

Na Střední zdravotnické škole v Liberci mají letos o třetinu více přihlášek ke studiu než loni. Největší zájem je o maturitní obor praktická sestra, více mladých lidí se ale hlásí i do tříletého učňovského oboru ošetřovatelství, řekla mluvčí školy Kateřina Amrichová.

„Obava o zdraví a životy je s pandemií vysoká, tak jsme měli obavu, aby nám to v zájmu o naše obory spíše neuškodilo, ale opak je pravdou. Zájemců je o desítky více než jindy, jsme za to moc rádi, ve společnosti je zdravotnické povolání v tuto chvíli vnímáno jako jedno z těch zásadních," doplnila ředitelka školy Jana Urbanová. Zhruba 130 studentů třetích a čtvrtých ročníků a také část pedagogů podle ní aktuálně v rámci praxe pomáhá v nemocnicích, kde působí i na covidových jednotkách.

Liberecká zdravotní škola má šedesátiletou tradici, zdravotní obory tu v současné době studuje 470 mladých lidí, z toho 413 na střední škole a zbytek na vyšší odborné. Ke studiu oboru praktická sestra se letos do Liberce přihlásilo 145 uchazečů, loni jich škola měla 110, otevírat budou tři třídy. Ke studiu ošetřovatelství se hlásí letos 43 mladých lidí, loni jich bylo 31. Otevírat bude škola jednu třídu.

Zdravotní škola nabízí také navazující vzdělávání na vyšší odborné škole v oboru diplomovaná všeobecná sestra a diplomovaná dětská sestra. Nově letos na podzim otevře obor diplomovaný zdravotní laborant, který připravila ve spolupráci s libereckou univerzitou a Krajskou nemocnicí Liberec. V Libereckém kraji jde o ojedinělý obor, kterým škola reaguje na zvýšenou poptávku právě po laborantech.

Absolventi najdou podle Amrichové uplatnění ve všech typech zdravotnických zařízení, ale také třeba v laboratořích pro veterinární medicínu, potravinářský a vodárenský průmysl a v laboratořích výzkumných ústavů a vysokých škol. Přihlášky na vyšší odbornou školu je možné podávat až do května.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto libereckazdravka.cz

Štítky ČR, školy, koronavirus, střední, Liberec, studium, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navzdory současné době je o zdravotnické obory zájem dokonce vyšší než dříve  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.