Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První den testování na koronavirus ve školách bez komplikací. Ani jedno dítě nebylo pozitivní

Negativní test dnes podle náměstka primátora Liberce Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) měli všichni testovaní žáci na libereckých školách. Zhruba polovinu dětí dnes na první testování do základní školy Husova v Liberci přivedli rodiče. Všechny školáky se povedlo otestovat do 8:00, pozitivní nebyl ani jeden. Testování bylo bez komplikací, uvedla ředitelka školy Blanka Lukeš Reindlová.

„Žádné dítě testované v našich 21 školách nemuselo do karantény, ani jedno z asi 2500 testovaných nebylo pozitivní," uvedl náměstek.

V noci na dnešek skončil nouzový stav a do škol se po týdnech vrátili žáci prvního stupně, kteří se budou střídat. Každý týden bude jedna polovina na prezenční výuce ve škole a druhá na on-line výuce. Dvakrát týdně musí děti podstoupit testy, navíc po celou dobu pobytu ve škole s výjimkou jídla musí mít nasazené roušky.

Do ZŠ Husova dnes mohlo přijít kolem 170 dětí, nedorazilo jich 22. Podle ředitelky šlo převážně o děti, u kterých vědí, že si rodiče nepřejí testování. „Možná se situace malinko změní tím, že si rodiče mohou zajistit i vlastní testy," uvedla Lukeš Reindlová. Vzhledem k tomu, že šlo o změnu pravidel na poslední chvíli, podle ředitelky o ní rodiče informovali až o víkendu. S testem z domova tak dnes přišlo jen jedno dítě, ostatní podstoupily test ve škole.

Zhruba polovinu dětí doprovodili do ZŠ Husova jejich rodiče. „Jak jsem s některými mluvila, přišli proto, kdyby se náhodou stalo, že dítě vykáže pozitivní test. Aby s ním mohli rovnou odejít domů, aby nedocházelo k tomu, že bychom dítě museli mít někde v izolační místnosti," uvedla ředitelka.

Podle náměstka rodiče své děti do dalších libereckých škol doprovázeli málo. „Ředitelé (škol) mi potvrdili, že i malé děti samotestování zvládnou. Liberecké školy se testují Lepu testy, které jsou o něco šetrnější, výtěr probíhá jen zkraje nosní dírky," uvedl Langr.

ZŠ Husova byla pro testování otevřena už od 6:30. „Byla vyčleněná třída zvlášť, kde se děti postupně shromažďovaly a testovaly, a následně přecházely do své třídy," řekla Lukeš Reindlová. Komplikace při testování nezaznamenala žádné. „Některé děti se toho obávaly, jak jsem vnímala. Nevěděly, co je čeká, ale bylo to naprosto bez problémů. Chybných bylo jen pár testů, to mohlo být způsobeno i špatnou manipulací," uvedla ředitelka. Chybné testy se podle ní opakovaly.

Ředitelka ocenila přístup rodičů. „Nesetkali jsme se s žádnou revoltou rodičů, kteří by se domáhali vstupu dítěte do školy bez testu nebo bez roušky. Za to jim moc děkuji, pro nás to je fantastický přístup, že vnímají, že si to škola nevymyslela a že jen respektujeme opatření," dodala.

Komplikace nezaznamenaly ani další školy v Liberci. „Pokud jde o odmítnuté testování, šlo opravdu jen o jednotlivé případy. Kromě dvou škol vždy maximálně do deseti dětí, které zůstávají na distančním vzdělávání," řekl Langr.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky školy, koronavirus, Liberec, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První den testování na koronavirus ve školách bez komplikací. Ani jedno dítě nebylo pozitivní  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.