Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obědy zdarma dostane v Libereckém kraji opět více dětí. I kvůli covidu

V Libereckém kraji přibývá dětí, které dostávají díky podpoře státu ve školních jídelnách obědy zdarma. Liberecký kraj počítá s tím, že bude v projektu Potravinové pomoci dětem pokračovat i v příštím školním roce a žádá na něj dotaci z programu ministerstva práce a sociálních věcí, řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Pro tento školní rok kraj získal už téměř 10,78 milionu korun, což je o 41 procent více než o rok dříve. Obědy zdarma díky tomu mohlo dostat 1796 dětí v 74 školách. Nejvíc zapojených škol je na Liberecku a Českolipsku, naopak nejmenší zájem o podporu je ze škol na Semilsku. Zatím není jasné, zda se vzhledem k uzavření škol v souvislosti s koronavirovými restrikcemi všechny peníze vyčerpají. Podle hejtmana to ukáže až vyúčtování na konci roku. Je ale přesvědčen o tom, že potřeba pomoci kvůli dopadům covidu-19 poroste. „Až skončí všechny podpůrné programy pro lidi, živnostníky a také firmy, tak se ekonomika ocitne na nějaké nové úrovni a dá se očekávat, že lidí, kteří tu pomoc budou potřebovat, bude víc," řekl Půta.

Liberecký kraj má s programem dlouholeté zkušenosti, stál u jeho zrodu a na obědy chudých dětí přispívá v mateřských a základních školách od druhého pololetí školního roku 2015/2016. V Libereckém kraji je zhruba 440 mateřských a základních škol, do kterých chodí více než 56 tisíc dětí. Zatímco v prvním roce zajišťoval program obědy pro 165 dětí, letos už je jich více než desetinásobek. „Pozitivní je kromě ustálení stravovacích návyků dětí především zvyšující se účast na vzdělávání a jejich začleňování do kolektivu vrstevníků," doplnil hejtman.

Podle náměstka pro školství Dana Ramzera (ODS) jsou cílovou skupinou děti od tří do 15 let z rodin v hmotné nouzi nejen z mateřských a základních škol, ale také z víceletých gymnázií. „Každoročně vyhodnocujeme prostřednictvím dotazníkových šetření přínosy celého projektu a názory zástupců škol jsou veskrze pozitivní," dodal Ramzer.

Pro školní rok 2020/2021 už se do projektu potravinové pomoci ministerstva práce přihlásily všechny kraje v České republice. Ministerstvo školství navíc připravilo od příštího školního roku projekt celodenního stravování pro předškoláky z chudých rodin. Otestovat ho chce v příštím školním roce v mateřských školách v Karlovarském a Ústeckém kraji. V příštím roce na to chce rozdělit až 20 milionů korun. V dalších letech by se měl program rozšířit i do dalších krajů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, sociální, koronavirus, Liberecký kraj, školní rok, projekt, Martin Půta, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Starostové pro Liberecký kraj, základní škola, Dan Ramzer, okres Česká Lípa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obědy zdarma dostane v Libereckém kraji opět více dětí. I kvůli covidu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.