Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na TULce evidují rekordní počet přihlášek. Zájem je o pedagogické i zdravotnické obory

V letošním roce zaznamenala Technická univerzita v Liberci vyšší zájem o studium. Jen po prvním kolem mají na univerzitě přes 5,5 tisíc přihlášek.

To je o pětinu víc než loni ve stejném období. Na řadě fakult navíc už otevřeli druhá kola přijímacích řízení, takže počty přihlášek ještě porostou. Příčinou strmého nárůstu zájmu uchazečů může být podle děkanů také pandemie, která zvýšila prestiž například zdravotnických nebo pedagogických oborů, řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

O třetinu víc přihlášek než loni mají po prvním kole na fakultě zdravotnických studií. Největší zájem je o studijní programy záchranářství a také o všeobecné ošetřovatelství. „Koronavirová pandemie výrazným způsobem přispěla ke zvýšení prestiže nelékařských profesí. Veřejnost měla takřka v přímém přenosu šanci si uvědomit, že jsou to povolání nepostradatelná a že absolventi těchto oborů najdou své uplatnění v jakékoliv době," vysvětluje zájem o zdravotnické obory děkan Karel Cvachovec. Fakulta navíc vyhlásila ještě druhé kolo a přihlášky přijímá do 3. září.

Vzrostl také zájem o pedagogické obory

Na obory fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické se letos na jaře přihlásilo 3000 studentů, loni jich bylo zhruba 2300. Poptávka je podle děkana Jana Picka po učitelských programech, zájem je především o učitelství pro mateřské školy, učitelství pro první stupeň základních škol a navazující studium učitelství pro druhý stupeň základních a středních škol. Podle Picka přispěla ke zvýšení prestiže pedagogických oborů zřejmě pandemie. „Nárůst zájmu o studium učitelství je snad také výpovědí o tom, že pedagogická profese je pro mladé uchazeče atraktivnější. Nabízí stabilitu zaměstnání v kombinaci s již solidním platovým ohodnocením," dodal. I tady je možné ještě přihlášku podat, druhé kolo končí až 15. srpna.

O 14 procent víc přihlášek ke studiu dostali letos na ekonomické fakultě. Důvody nárůstu počtu přihlášek přisuzuje děkan Aleš Kocourek turbulentním změnám v ekonomice, které přinesla pandemie. „V souvislosti s nejistým ekonomickým vývojem se očekává nárůst nezaměstnanosti a nestabilita na trhu práce přispívá k vyššímu zájmu o vysokoškolské vzdělání," doplnil děkan. Další možnou příčinu nárůstu počtu přihlášek vidí v lepší propagaci zdejších oborů během dnů otevřených dveří a ve výraznější aktivitě fakulty na sociálních sítích. Na ekonomickou fakultu je možné se hlásit až do 29. srpna.

Ohodnoť článek

Štítky školy, koronavirus, vysoké, Liberec, studium, pandemie, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na TULce evidují rekordní počet přihlášek. Zájem je o pedagogické i zdravotnické obory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.