Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Všechna doporučení dodržet nepůjde, míní ředitelé některých libereckých škol

Všechna doporučení ministerstva školství v souvislosti s koronavirem dodržet nepůjde, míní ředitelé některých libereckých škol. Problém bude udržet homogenitu skupin při výuce, stravování, kroužcích i v družinách. Nedokážou si zároveň představit, jak bude možné dodržet opatření u žáků, kteří se nenechají testovat nebo nebudou očkovaní. Zároveň ale zdůraznili, že vychází jen ze zpráv z médií a vystoupení ministrů, manuál zatím k dispozici nemají.

„Zatím jsem z toho více než rozpačitá. Oficiálně ale nic zatím nemáme a uvidíme, co dorazí," řekla ředitelka ZŠ nám. Míru Pavlína Kubrová. Už teď ale ví, že nebude schopna zajistit nemísení žáků z různých tříd, a to ani při obědě. „To by se stravovali od 9:00 do 16:00," uvedla.

Stejné to je podle ní pro kroužky. „Nemohu si dovolit otevřít kroužek jenom pro jednu třídu, to bych nepokryla lektorsky, časově ani prostorově," dodala. Obavy má i z toho, pokud by musela selektovat děti, které nebudou otestované či po očkování nebo nejsou po onemocnění covidem. „Už jen otázka, jak to budeme zjišťovat. Děti přijdou a nic vědět nebudou," dodala.

Neotestované děti budou podle ministerstva muset po celou dobu pobytu ve škole nosit roušku či respirátor. Budou mít také zakázáno cvičit ve vnitřních prostorech a zpívat. Jak to může v praxi fungovat, si nedokáže představit ředitel ZŠ Lesní Jiří Dvořák, obzvláště na druhém stupni, kde se učitelé ve třídách mění. „To budou děti nějak označené?" podivil se. Dodržet podle něj nebude možné ani homogenitu skupin. Ani on se ale ještě neměl možnost seznámit s manuálem. Míní však, že nepůjde o konečnou verzi. „Pořád věřím, že opatření se budou mírnit, že to nebude tak strašné a na úkor kvality výuky," dodal.

Některé části manuálu jsou pouze doporučeními, naopak některé pokyny jsou pro školy závazné. Doporučení se týkají především pravidel pro dezinfekci, úklid, organizaci výuky, stravování a podobně, povinná jsou nařízení ohledně nošení ochrany dýchacích cest, izolace nakažených a testování na začátku školního roku. ZŠ Husova se rozhodla pro testování využít PCR testy. „Abychom umožnili dětem docházet i na kroužky a sporty," uvedla ředitelka školy Blanka Lukeš Reindlová.

Manuál k dispozici nemá, ale vítá, že děti nebudou muset nosit roušky při výuce. Také ale neví, jak bude řešit neotestované děti. Věří však, že žádné takové nebude. „Rodiče více odmítali roušky než testování. Takže věřím ve zdravý rozum rodičů, že když budou děti bez roušky, že je nechají jednou za týden otestovat," dodala.

Z manuálu, který dnes ministerstvo školství odeslalo do škol, a z dnešního vyjádření ministrů zdravotnictví a školství Adama Vojtěcha a Roberta Plagy (oba za ANO) vyplývá, že ve školách bude platit povinnost nosit ochranu nosu a úst ve společných prostorách. Při výuce nebude nutná. Žáci, studenti i zaměstnanci škol se budou muset nechat na začátku září testovat, výjimku mají očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění. Pokud se žáci nenechají testovat, ani nedoloží jinak bezinfekčnost, budou muset nosit roušku i při výuce. Budou mít rovněž do konce testování na školách zakázáno cvičit ve vnitřních prostorech a zpívat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, vláda, koronavirus, Liberec, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, rouška, Adam Vojtěch, Robert Plaga, Jiří Dvořák, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechna doporučení dodržet nepůjde, míní ředitelé některých libereckých škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.