Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Před 25 lety byla obnovena povinná devítiletá školní docházka

Školská soustava v Česku doznala od roku 1774, kdy byly položeny její základy, už nesčetných změn. Současnou strukturu škol i její terminologii v podstatě zakotvil školský zákon schválený v prosinci 1960, který mimo jiné prodloužil povinnou školní docházku znovu na devět let, její délka se ale poté několikrát měnila. Od školního roku 1996/1997, který začal 2. září 1996, je povinná školní docházka opět devítiletá.

Charakter školství po převratu v roce 1948 určoval zákon o jednotné škole prosazovaný ministrem Zdeňkem Nejedlým. Školy byly zestátněny a byl eliminován vliv církve. Pro mládež ve věku od šesti do 15 let se zavedlo stejné základní obecné vzdělání, bylo povinné, bezplatné a v délce devíti let (školní docházka se tak o rok prodloužila). Reforma z dubna 1953 zavedla opět osmiletou povinnou školní docházku, která se uskutečňovala na osmiletých a jedenáctiletých středních školách.

Nevyhovující stav školství pak na delší dobu radikálně změnil školský zákon z 15. prosince 1960, který se částečně vracel k normě z roku 1948, ale také zčásti opouštěl sovětský model školské soustavy. Uzákonil znovu devítiletou školní docházku a vytvořil jednotnou školskou soustavu, kde na sebe jednotlivé stupně škol navazovaly a umožňovaly získat i nejvyšší vzdělání.

Další rozsáhlou reformu zaznamenalo školství koncem 70. let, kdy se zákonem z roku 1978 povinná školní docházka prodloužila na 10 let. Základní škola byla v letech 1979 až 1989 zkrácena na osm let (poprvé se nekryla s délkou povinné docházky), a další nejméně dva roky museli žáci absolvovat na některé střední škole, čímž vlastně získali střední vzdělání.

V roce 1990 byla novelou školského zákona povinná školní docházka opět zkrácena na devět roků a současně byla prodloužena základní škola na devět let. Novela umožňovala žákům odcházet na střední školy již z 8. ročníku základní školy a v devátém ročníku, který nebyl povinný, postupně klesal počet žáků. Na scénu se rovněž vrátila víceletá gymnázia, začaly vznikat soukromé školy či vysoké školy neuniverzitního typu. Povinnost absolvovat devítiletou školní docházku platí od školního roku 1996/1997.

Další změnou v českém vzdělávacím systému bylo zavedení vyšších odborných škol od roku 1996/1997, do té doby vyšší odborné studium probíhalo jako experiment na středních školách. Hned první rok tak vzniklo 158 vyšších odborných škol (VOŠ), které navštěvovalo téměř 15 tisíc studentů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, školy, 2. září, docházka, školní docházka, Česko, střední škola, školství, Zdeněk Nejedlý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 25 lety byla obnovena povinná devítiletá školní docházka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.