Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Chaos ve školách. Prodlužte prázdniny od pátku 17. prosince, vyzval hejtman Půta

Skoro tři tisíce dětí a učitelů v Libereckém kraji je v karanténách. Školy zažívají těžké časy, podle hejtmana Libereckého kraje by mohlo pomoci prodloužení prázdnin, které by začaly už v pátek 17. prosince.

„Podle starostů v celé řadě obcí v Libereckém kraji je ta situace vzhledem k počtu pozitivních dětí a učitelů složitá, někteří starostové použili výraz, že ve školách panuje chaos,“ uvedl hejtman Martin Půta.  

Část tříd je v karanténě, část se učí kombinovaně a situace je nepřehledná. „Ředitelé jsou zavaleni trasováním a předáváním informací rodičům,“ dodal.

Sám chápe, že jedním za argumentů pro zachování výuky až do 22. prosince je fakt, že ve vánočním týdnu má proběhnout ve školách celoplošné testování. „To je skvělý nápad, ale vzhledem k tomu, že v pátek je Štědrý den a čekací doba na testy jsou tři až čtyři dny, tak většina dětí a zaměstnanců se ani nedostane na PCR testování,“ myslí si Půta.

Ten proto navrhuje, aby v pátek 17. prosince šly děti do škol naposledy a aby právě v pátek proběhlo testování. „V týdnu před Vánoci se pak mohou případně otestovat PCR a dotrasovat a nebudeme zasahovat až do dalšího týdne za Vánoce,“ vysvětlil.

Podle informací z liberecké hygieny je v kraji 2850 dětí a zaměstnanců škol v karanténě, celkem je to 165 tříd. „Ve školách jsou největší ohniska. Na ně soustředíme naše omezené testovací kapacity,“ dodala krajská epidemioložka Jana Prattingerová.

Prázdniny pomohou i dopravcům

Půta chce svůj návrh probrat s ministrem školství Plagou i budoucím ministrem Gazdíkem. „Přestože končící ani budoucí ministr vůli prázdniny prodloužit neprojevili, budeme chtít, aby ještě jednou zvážili všechny argumenty,“ dodal hejtman.

Prodloužení prázdnin by pomohlo i dopravcům, kteří dnes upozornili na hrozící kolaps v autobusové obslužnosti a žádají zavedení prázdninového režimu alespoň pro období od 20. prosince do 2. ledna. „V důsledku neobsloužení spojů narůstá mezi cestující veřejností rychlým tempem nervozita až agresivita. Cestující čekají až hodiny na další spoje. Tato situace je zapříčiněná covidovou pandemií, nevyhýbá se ani řidičům, kteří jsou v přímém kontaktu s cestujícími. V ČR chybí cca 20 tisíc profesionálních řidičů a v současné době je další velké množství řidičů práce neschopných z důvodu onemocnění covidem či karantény," uvedl předseda Společenství autodopravců Čech a Moravy Bedřich Danda.

Argumenty dopravců Půta chápe, pomoci jim ale bez uzavření škol nemůže. „Rozumím tomu, co dopravci říkají, počet pozitivních a řidičů v karanténách roste. Přejít na prázdninový provoz bez zavření škol ale dost dobře nejde. Děti by se pak nedostaly do škol,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky školy, prázdniny, covid, půta, hejtman, Martin Půta, karanténa, Liberecký kraj, Česko, Štědrý den, Vánoce, Petr Gazdík, Robert Plaga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chaos ve školách. Prodlužte prázdniny od pátku 17. prosince, vyzval hejtman Půta  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.