Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První adaptační kolektiv ukrajinských dětí je v ZŠ Broumovská. V Liberci školy evidují zhruba 270 dětí

Rada města Liberce v pondělí projednávala způsob začleňování dětí ukrajinských uprchlíků do základních škol. Liberecké základní školy zatím evidují zhruba 270 dětí. Radnice má pro případ nouze vytipované i školy, v nichž by mohlo být dočasně ubytováno až 480 lidí.

V současné chvíli jsou vyzýváni ukrajinští zákonní zástupci dětí, aby v jakékoli základní škole nahlásili kontaktní informace a věk dítěte. Město tak získá přehled o tom, kolik ukrajinských dětí bude potřeba začlenit do škol. 

Rada města připravila tzv. semaforový model, podle kterého postupuje. Zařazení dětí uprchlíků do běžných tříd je v Liberci na rozhodnutí ředitelů škol. Město jim doporučuje jít cestou adaptačních kurzů, v nichž děti získají základy češtiny a orientace ve svém okolí.

„Tento týden jsme rozjeli už tu oranžovou pasáž, což jsou adaptační kolektivy pro ukrajinské děti ‒ zpočátku jazykově homogenní skupiny, to znamená tvořené čistě  jenom ukrajinskými dětmi,“ řekl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Náplní těchto adaptačních tříd budou jednak základy češtiny především v mluvené podobě, dále výtvarná a tělesná výchova. „Také místopis, aby se děti mohly volně pohybovat po Liberci,“ uvedl Langr.

První adaptační kolektivy

První z takových kolektivů je od tohoto týdne v ZŠ Broumovská. Dále by měly zmíněné kolektivy fungovat v ZŠ Kaplického na bývalých univerzitních kolejích v Mařanově ulici, v ZŠ Barvířská a ZŠ Vrchlického. „Budeme muset oslovit ještě další školy, protože těch adaptačních kolektivů, které by početně měly být tak mezi 20 až 25 dětmi, bude potřeba daleko více,“ doplnil Langr. 

Do škol v Liberci chodí zhruba 8 500 dětí a už před ruskou invazí na Ukrajinu v nich nejpočetnější menšinou byly právě děti ukrajinské národnosti, zhruba 140.

Langr předpokládá, že počty dětí ukrajinských uprchlíků, které budou mít zájem v Liberci chodit do škol, poroste. Aktuální volná kapacita na 20 městských základní školách je zhruba 200 až 250 míst. Podle Langra čekají, zda projde návrh zákona, který by dočasně umožnil zvýšení kapacit nad platné normy. „Pokud budeme moci navýšit kapacitu, tak si myslím, že se nemusíme bát ani čísla 500 až 600," uvedl náměstek.

Mateřské školy bývají zaplněné

Horší je to u mateřských škol, které bývají každoročně zcela zaplněné. Podle náměstka by ale do nich chtěli přijmout alespoň děti, které mají před sebou poslední rok před nástupem do základní školy. „Pak budeme muset jít cestou dětských skupin a jiných typů kolektivů, bude-li to ovšem potřeba," řekl Langr.

 V současné době liberecké mateřské školy evidují zhruba 40 ukrajinských dětí. 

Ubytování upchlíků v tělocvičnách

Radnice má už také vytipované čtyři základní školy, jejichž tělocvičny by v případě nouze měly být využité pro ubytování uprchlíků. „Pevně doufáme, že v tomto substandardu nakonec nebudeme muset jet, že se vždy najde prostor v běžných ubytovacích kapacitách. Protože samozřejmě bydlet v tělocvičně po nějaký čas je náročné i psychicky," uvedl Langr.

Podle něj vybrali tělocvičny, kde je dostatečné sociální zázemí. O jaké konkrétní jde, zatím nechtěl jmenovat. „Abych nešířil paniku mezi rodiči. Vždy jsou to ale školy, kde je oddělený blok tělocvičnový od toho výukového, jsou tam zvláštní vchody, čili nenaruší to žádnou výuku dětí, které tam docházejí," dodal.

Liberec ode dneška zřídil i další sbírkové místo. Je v úřednické budově Uranu u autobusového nádraží a lidé tam mohou nosit ošacení, hygienické či školní potřeby, hračky, lůžkoviny či trvanlivé potraviny pro uprchlíky, kteří jsou ubytováni přímo v Liberci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky ČR, Ukrajina, děti, školy, boje, Liberec, základní škola, uprchlík, Ivan Langr, mateřská škola, ruská invaze na Ukrajinu, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První adaptační kolektiv ukrajinských dětí je v ZŠ Broumovská. V Liberci školy evidují zhruba 270 dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.