Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V adaptační třídě na liberecké škole Broumovská se ukrajinské děti učí hlavně češtinu

V adaptační třídě na liberecké základní škole Broumovská se děti ukrajinských uprchlíků učí hlavně češtinu. Za týden výuky už umí vyjmenovat barvy či dny v týdnu. Podle ředitele školy Martina Mikuše je ale zatím brzy na to říci, kdy by se mohly zařadit do běžných tříd. „U každého to bude jiné. Nevíme, zda to potrvá měsíc dva," řekl.

V Liberci jde zatím o jedinou adaptační skupinu na školách, funguje od minulého pondělí. „Všechno se šije horkou jehlou na koleně, všechno se upravuje postupně, ale myslím si, že jsme to odhadli docela dobře," řekl ředitel ZŠ Broumovská.

Adaptační skupina je v jedné jazykové učebně, čítá 28 dětí ukrajinského původu od první do deváté třídy. Společné měly jedno, neuměly ani slovo česky. Podle jejich učitelky ale dělají pokroky. „Jsou zvědavé, snaží se a učí dobře," řekla učitelka Hanna Kyšová. Sama pochází z Ukrajiny, ale v Česku už žije několik let. Podle Mikuše jí získali díky tipu od ředitelky jiné školy. „Neučila, ale vedla kroužky a volnočasové aktivity. A česky umí velice dobře," uvedl ředitel. Učitelů, kteří hovoří česky i ukrajinsky, v Liberci podle něj mnoho není.

Děti z adaptační skupiny se učí podle pracovního sešitu Výuka češtiny pro malé cizince. Ve škole jsou od 8:00 do 13:00 a kromě češtiny mají i tělesnou a výtvarnou výchovu. „Plánujeme s nimi ještě zkusit informatiku," uvedl ředitel školy. Jaké mají znalosti z jiných předmětů, podle něj zatím nezjišťovali, bez porozumění v českém jazyce by to nemělo velký význam. „To budeme zjišťovat až po zařazení do běžných tříd," uvedl Mikuš. Některé děti z adaptační skupiny se ale podle něj kromě docházení do české školy dál připojují k on-line výuce s jejich učiteli na Ukrajině.

V tomto týdnu ukrajinské školáky čekají v Liberci i první výukové výlety, aby lépe poznali město. Pomoc s jejich začleněním nabídli i žáci ze sedmé třídy. „Čeká nás společná akce, ve čtvrtek půjdeme do zoo. To si myslím, že je hodně dobrý nápad," dodala učitelka adaptační skupiny. Mikuš od rodičů ukrajinských školáků zjišťoval, kolik by jich u nás chtělo zůstat natrvalo. Je to zhruba polovina z nich. Ostatní by se rádi vrátili domů, až to situace v jejich zemi dovolí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, Ukrajina, školy, boje, Liberec, AUDIO, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V adaptační třídě na liberecké škole Broumovská se ukrajinské děti učí hlavně češtinu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.