Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ke studiu na středních školách v Libereckém kraji se přihlásilo přes sto ukrajinských uprchlíků

Přihlášky ke studiu na středních školách v Libereckém kraji si podalo zhruba 110 uprchlíků z Ukrajiny, další tři desítky jich už do středních škol nastoupily nebo o zařazení do některé třídy žádají.  Celkové údaje o počtu přihlášek zatím v kraji k dispozici nejsou, před rokem bylo ale ke studiu na středních školách v Libereckém kraji podáno téměř 5 200 přihlášek, do prvních ročníků pak v září nastoupilo 4 660 studentů.

„Do přijímacího řízení do prvního ročníku pro školní rok 2022/2023 středních škol zřizovaných Libereckým krajem se přihlásilo 104 uchazečů z řad uprchlíků z Ukrajiny, z toho 86 do oborů s maturitní zkouškou a 18 do oborů s výučním listem," uvedl mluvčí krajského úřadu FilipTrdla

Dalších 23 uprchlíků už podle něj bylo přijato do prvního nebo vyššího ročníku na některé z krajských středních škol. „Dalších devět přihlášek je v řízení a dosud o nich nebylo rozhodnuto," dodal mluvčí. Údaje ze soukromých škol jsou podle Trdly zatím neúplné, kraj má od nich informace o pěti přihláškách do maturitních oborů.

Kam se hlásí nejvíce studentů

Nejvíce přihlášek podali ukrajinští uprchlíci na Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou v Liberci, kde dostali 19 přihlášek, deset přihlášek si uprchlíci podali na libereckou obchodní akademii. Nejvíc již přijatých studentů mají na Gymnáziu v Mimoni a na libereckém Gymnáziu F. X. Šaldy.

Podle Trdly jde o údaje k 19. dubnu, které se ještě mohou měnit. „Co se týče přihlášek ke vzdělávání do aktuálně probíhajícího školního roku, tam není žádný konečný termín pro podání žádosti o přijetí. Podle školského zákona střední škola pohovorem ověřuje znalost českého jazyka v rozsahu nezbytném pro vzdělávání v daném oboru. Lze tedy očekávat, že uprchlíci se budou hlásit do středních škol ve větší míře až na podzim, kdy už bude úroveň jejich znalosti českého jazyka vyšší," dodal.

Liberecký kraj je po Praze v ubytování uprchlíků nejvytíženější

Podle informací z Libereckého kraje udělily úřady v souvislosti s válkou na Ukrajině pobytové oprávnění 12 300 uprchlíků, z toho pro 2 175 zajišťovaly ubytování. Aktuálně je v kraji zhruba 1 500 volných lůžek.

Podle ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jana Hadrbolce je Liberecký kraj po Praze krajem s druhým nejvyšším počtem ubytovaných uprchlíků v přepočtu na obyvatele.

Nejvíc uprchlíků je v rekreačních oblastech Jizerských hor, západních Krkonoš, ale také v Českém ráji a u Máchova jezera, kde je nejvíc ubytovacích kapacit. Podle statistik ministerstva vnitra je nejvíc uprchlíků v přepočtu na obyvatele v Bedřichově, na 360 stálých obyvatel jich tam připadá přes sto.

Vzhledem k blížící se letní turistické sezoně bude podle Hadrbolce zřejmě nutné některé uprchlíky přestěhovat. Na řadě míst navíc chybí i navazující služby, zejména kapacity škol. Přes polovinu uprchlíků přitom tvoří děti.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, uprchlíci, studenti, střední školy, Liberecký kraj, uprchlík, střední škola, studium, Praha, ruská invaze na Ukrajinu, Ministerstvo vnitra České republiky, Hasičský záchranný sbor, Střední průmyslová škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ke studiu na středních školách v Libereckém kraji se přihlásilo přes sto ukrajinských uprchlíků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.