Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Zimní semestr na liberecké univerzitě bude kratší. Důvodem jsou dražší energie

Technická univerzita v Liberci zkrátí kvůli drahým energiím zimní semestr, výuka skončí před Vánoci. A v lednu i únoru příštího roku hodlá vedení školy co nejvíce omezit provoz v budovách, na únor zvažuje vyhlásit dovolenou pro všechny své zaměstnance. V předchozích letech univerzita za elektřinu a plyn platila do 40 milionů korun, letos očekává, že to bude kolem 60 milionů a příští rok dokonce 218 milionů.

Jako jednu z možností, jak ušetřit za energie, jsme zvolili i úpravu v harmonogramu akademického roku tak, abychom především ve dvou nejchladnějších měsících, typicky v lednu a únoru, maximálně omezili provoz v budovách," řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Zimní semestr tak sice začne podle původního plánu 26. září, výuka ale skončí až těsně před Vánoci, 23. prosince. Studentům se tím sice zkrátí o týden vánoční prázdniny, budou tak ale moci absolvovat alespoň 13 výukových týdnů, obvyklých je 14. „Celkově bude tedy zimní semestr kratší, ale pouze o jeden týden," uvedl mluvčí univerzity.

V budovách se bude méně topit

Dalším opatřením, pro které se vedení univerzity rozhodlo, je snižování teplot v budovách na minimum stanovené hygienickými předpisy. „V lednu 2023 během zkouškového období pak budeme většinu budov pouze temperovat a vytápět na provozní teplotu budeme pouze několik málo budov. Písemné i ústní zkoušky zorganizujeme pokud možno do jedné, na 18 či 19 stupňů vytápěné budovy," řekl Pirkl.

Tři únorové týdny, kdy je nejchladněji, by měly být na škole bez výuky a zkoušek. „Vedení technické univerzity vážně zvažuje také možnost vyhlásit v únoru 2023 celouniverzitní dovolenou pro všechny zaměstnance," uvedl mluvčí univerzity. Podle něj navíc o týden později než obvykle začne letní semestr. „Posuneme ho více do letních měsíců. Jeho délka zůstává zachována," dodal Pirkl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technická univerzity v Liberci

Štítky ČR, školy, energie, vysoké, Liberec, univerzita, Vánoce, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní semestr na liberecké univerzitě bude kratší. Důvodem jsou dražší energie  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.