Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Žáci kateřinských středních škol předvedou sebeobranu, řezbářství i módní přehlídku na veletrhu EDUCA

PR článek

Liberec každý rok po dobu jednoho týdne hostí veletrh vzdělávání a práce EDUCA, během kterého si mohou žáci najít ideální střední školu. Program se soustředí také na absolventy středních a vysokých škol a další věkové kategorie včetně celých rodin. Veletrhu se pravidelně účastní žáci všech oborů kateřinských škol, kteří i letos druhý říjnový týden představí své obory.

Patří mezi desítku nejlepších středních škol libereckého kraje a nabízí celkem šest studijních oborů. Střední škola Kateřinky, Střední škola designu interiéru a Střední škola oděvního designu se letos představí vedle dalších šesti desítek škol na největším severočeském vzdělávacím veletrhu EDUCA. Ten bude možné navštívit po dobu sedmi dní od pondělí 10. do neděle 16. října v Liberci.

Součástí bohatého programu budou i praktické ukázky studijních oborů

Kateřinské školy se představí společně v jednom velkém stánku přímo před podiem. „Prezentovat se zde budou žáci všech oborů, které jsou na škole vyučovány. Praktické ukázky pak budou mít truhláři, čalouníci a aranžéři,“ přibližuje program zástupkyně ředitele školy Blanka Merklová. Truhláři nabídnou ukázky řezbářství a výroby intarzií (výtvarných děl vytvořených skládáním a lepením dýh různých barev a struktur, pozn. redakce). Čalouníci ukáží, jak probíhá čalounění starožitného nábytku a aranžéři na přání zájemců vytvoří reklamní předměty.  

Praktickou ukázku sebeobrany přímo na pódiu Home Credit Areny předvědou žáci oboru Záchranářství a bezpečnost obyvatelstva. Studenti interiérového designu přiblíží, v čem spočívá práce s počítačem a tvorba 3D návrhů obytných prostor.

Chybět nebude ani módní přehlídka

Každý rok veletrh navštíví více než 18 tisíc lidí. Ve čtvrtek a pátek jim výběr střední školy zpestří dvě velké módní přehlídky, na kterých žákyně oboru módního designu odprezentují především klauzurní a maturitní absolventské práce z loňského školního roku. „K vidění budou ale i originální ruční a digitální tisky a z nich ušité oděvy z letoška,“ říká Merklová. Na mole oděvy během 20 minut předvedou žáci a žákyně kateřinských středních škol, kteří sami vytvoří i vlasový styling a make-up. „Výuka stylingu a modelingu totiž patří do vyučovaných předmětů oboru Fashion design,“ doplňuje zástupkyně ředitele.

Kateřinky poskytují uchazečům přípravné kurzy, startují v říjnu

Právě Fashion Design spolu s Designem interiéru jsou dva umělecké studijní obory, které Střední škola Kateřinky nabízí. To znamená, že zájemci o studium musí podat přihlášku, narozdíl od běžných oborů, už do 30. listopadu letošního roku. Součástí přijímacího řízení je pak talentová zkouška, kterou musí absolvovat začátkem ledna roku 2023. 

Škola uchazečům nabízí možnost navštěvovat přípravné kurzy. Ty se budou konat pravidelně každé úterý od 4. října od 16:30 do 18:30 ve školních ateliérech. Kurzy, na které se každoročně přihlásí až 60 žáků, bude podle Merklové možné absolvovat i dálkově, což ocení zpravidla mimo-liberečtí zájemci.

Při Dnech otevřených dveří se návštěvníci podívají do ateliérů, dílen i Domova mládeže

Pro více informací a seznámení se přímo s prostředím Kateřinek je možné navštívit Dny otevřených dveří. První z nich škola pořádá hned po veletrhu EDUCA, tedy ve čtvrtek 20. října. „Do konce kalendářního roku to budou dva čtvrtky a dvě soboty, přesná data jsou zveřejněna na webových stránkách,“ vysvětluje Blanka Merklová. Otevřeny budou i ateliéry, dílny a veškeré zázemí včetně Domova mládeže. „Zájemci uvidí ukázky prací žáků všech oborů a budou se moct zeptat na vše, co je bude zajímat,“ uzavírá.

Podrobnější informace o jednotlivých oborech, termíny Dnů otevřených dveří a aktuality ze života školy naleznou zájemci na webových stránkách školy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aleš Funke

Štítky Střední škola Kateřinky, EDUCA, Fashion Design,  Designem interiéru, střední škola, veletrh, Liberec, módní přehlídka, Kateřinky, Liberecký kraj, Home Credit, Domov mládeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci kateřinských středních škol předvedou sebeobranu, řezbářství i módní přehlídku na veletrhu EDUCA  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.