Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výzkumné centrum speciální optiky v Turnově zůstane. Chystá se stavba nového zázemí

Před časem se objevila informace o tom, že Centrum TOPTEC v Turnově, které je pracovištěm Ústavu fyziky a plazmatu Akademie věd České republiky, musí opustit své stávající prostory. Sídlí v budově bývalé DIOPTRY a její vlastník má v plánu dům zbourat a postavit zde bytové domy. Hrozilo, že TOPTEC opustí region, a tak se nyní zástupci města, Libereckého kraje i Akademie věd ČR dohodli, že společnými silami vybudují pro TOPTEC nové pracoviště. Podporu by mohlo získat i od státu.

Aplikační pracoviště, jehož přítomnost v regionu pozitivně ovlivňuje různá průmyslová odvětví, plánuje výstavbu nových prostor. Stěhovat by se mělo do konce roku 2025.

Centrum TOPTEC vzniklo v roce 2011 a vybudovalo si vynikající jméno nejen v regionu, ale také na mezinárodním poli. „Jako aplikační pracoviště se zaměřuje na ultrapřesnou a speciální optiku a spolupracuje s mnoha partnery z průmyslové sféry. Soustřeďuje se tedy hlavně na transfer poznatků a vývoje do praxe,“ vysvětluje ředitel Ústavu fyziky plazmatu AV ČR Radomír Pánek a dodává, že například pro sondu Solar Orbiter, kterou Evropská kosmická agentura v únoru 2020 vypustila ke Slunci, vyvinulo a vyrobilo dvě hlavní zobrazovací zrcadla teleskopu-koronografu METIS.

Potvrzuje to i předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, která do Centra TOPTEC zavítala mimo jiné při svých návštěvách pracovišť: „Jde o špičkové regionální centrum, které se svými inovacemi prosazuje i v zahraničí. Jeho umístění v Turnově není náhodné a má své opodstatnění.“ Již před staletími se totiž ve zdejším regionu obráběly drahé kameny. Později zde vyrostly generace optiků, za Rakouska-Uherska vznikla první továrna na brýlová skla, poté legendární Vývojová optická dílna Akademie věd ČR.

Nyní pro TOPTEC vzniknou zcela nové prostory, nedaleko současného sídla. Pro jejich výstavbu už zakoupila Akademie věd pozemky. O zachování a rozvoj vědeckého pracoviště v Turnově se stojí i  starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Podle něj je přínos aplikačního pracoviště pro město i liberecký region velký: „Rozvoj Centra TOPTEC včetně jeho spolupráce s firmou CRYTUR, výrobcem opto-elektronických řešení pro vědecké a průmyslové aplikace na bázi syntetických krystalů, podpoří i další podobné aktivity s vysokou přidanou hodnotou.“

S vedením Akademie věd i Ústavem fyziky plazmatu jednal o různých formách podpory i Liberecký kraj. Centrum TOPTEC má už vypracovanou dokumentaci pro územní rozhodnutí, vše je nyní ve fázi stavební přípravy. „Je důležité, aby zdroje šly nejen z rozpočtu kraje, ale například i z Národního plánu obnovy nebo jiných dotačních programů. Jaké jsou v tomto směru možnosti, jsme řešili s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo Ministerstvem průmyslu a obchodu,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). Podle něj je pro Turnov i kraj Centrum TOPTEC důležité. „Na jeho působení je navázáno hodně pracovních míst a také přítomnost zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním. Varianta, že by pracoviště přesídlilo třeba do Prahy, by pro náš kraj určitě nebyla dobrá zpráva,“ dodal hejtman.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TOPTEC Turnov

Štítky Turnov, Akademie věd České republiky, Liberecký kraj, Evropská kosmická agentura, Ústav fyziky plazmatu Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkumné centrum speciální optiky v Turnově zůstane. Chystá se stavba nového zázemí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.