Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kraj navýšil dotaci obecním školám, ve kterých se učí děti se speciálními potřebami

PR článek

Děti s poruchami autistického spektra, s kombinovaným postižením, na vozíku či se zvláštními potřebami. Ač se musí ve svém životě potýkat s různými zdravotními problémy, stejně jako děti zdravé, chodí do školy a chtějí se učit. Liberecký kraj navýšil dotaci školám, které sám nezřizuje, ale navštěvují je právě školáci se speciálními potřebami.

Víc peněz z dotace půjde školám, v nichž se vzdělávají žáci se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, se souběžným postižením více vadami a s autismem. Dotace na žáka na rok bude nově 8 tisíc korun, oproti stávajícím pěti tisícům a vyšší částku od letoška budou dostávat každoročně.

„Podpora základních škol jiných zřizovatelů, které vzdělávají žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, vychází ze skutečnosti, že primárně má jejich vzdělávání zajišťovat kraj. Počet žáků však v některých obcích není dostatečný na to, aby ve městech mohly fungovat samostatné subjekty zřizované krajem. Naopak v některých obcích je počet těchto žáků vyšší, a proto kraji s přetlakem pomáhají školy zřizované obcí nebo soukromým subjektem.  V neposlední řadě jsou krajské školy pro žáky z odlehlejších lokalit leckdy obtížně dostupné a dojíždění by bylo nejen pro ně, ale i pro jejich zákonné zástupce, velmi náročné,“ vysvětlil Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost.

Liberecký kraj tyto školy podporuje nejen metodicky, ale poskytuje jim také od roku 2016 pravidelně dotaci v rámci projektu Systémová podpora vzdělávání žáků zařazených do vzdělávacího programu Základní škola speciální. Celková výše dotace je určena počtem žáků vzdělávaných v tomto oboru, je účelová a neinvestiční.

I když počty žáků v základních speciálních školách se příliš nemění, je jejich vzdělávání náročnější a vyžaduje specifické podmínky. To potvrzuje i Dagmar Rakoušová, ředitelka Základní a mateřské školy Sluníčko z Turnova, kde děti se speciálním vzděláváním mají a tuto navýšenou dotaci od kraje dostanou.

„Peníze od státu nám nestačí, jsme za každou podporu rádi. Peníze například využijeme pro děti s autismem, u kterých je náročná příprava. Je potřeba hodně obrazového materiálu a specifických pomůcek,“ vysvětluje ředitelka. A tak dotaci škola použije například na nákup tiskařské barvy, papíru, výtvarných potřeb či laminovačky, což je potřebné právě k přípravě učebních pomůcek. 

Peníze ze zvýšené dotace využijí ve škole i k nákupu nových speciálních židlí pro tělesně postižené, tak zvaných Aris dřevěných židlí. Jsou polohovací a jejich součástí je i lavice, která jde rovněž uzpůsobit. Pořizovací cena jedné této „Arisky“ je deset tisíc korun a vhodné jsou zejména pro děti na vozíku.

Liberecký kraj zřizuje celkem 6 škol s oborem Základní škola speciální, a to ve městech Liberec, dvě v Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, Semilech a Jilemnici. Ve školách jiných zřizovatelů se vzdělává větší množství žáků s těžkým postižením. Celkem se jedná o 16 škol, z toho 11 se jich celkově specializuje na vzdělávání zdravotně znevýhodněných. Liberecký kraj nemá v tuto chvíli prostory, ani kapacity na to, aby mohl vzdělávat všechny žáky s těžkým postižením. Proto bude zachován stávající systém a kraj bude i nadále podporovat vzdělávání žáků se speciálními požadavky ve školách jiných zřizovatelů.

Zároveň z důvodu náročnosti a nákladnosti péče o tyto žáky navyšuje dotaci v rámci projektu Systémová podpora vzdělávání žáků zařazených do vzdělávacího programu Základní škola speciální na částku 8 tisíc korun na žáka za rok. Celkové náklady projektu pro rok 2022/2023 jsou 1.912.000 korun a pokryje je rozpočet Libereckého kraje.

„V roce 2023 podpoříme 226 žáků v 15 příspěvkových organizací zřizovaných obcemi a 8 žáků v soukromé Základní škole ALVALÍDA a 5 žáků, kteří se vzdělávají individuálně. Finanční prostředky budou využity k zajištění technických a materiálních podmínek, například vybavení relaxačních prostor, venkovní edukační prvky, speciální výukové pomůcky nebo výtvarné potřeby,“ dodal Čeřovský.

Ohodnoť článek

Štítky speciální vzdělávání, školy, dotace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj navýšil dotaci obecním školám, ve kterých se učí děti se speciálními potřebami  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.