Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Gymnázia ve Frýdlantu a Mimoni vyhlásila druhá kola přijímaček. Místa jsou i na dalších školách

Zhruba třetina středních škol v Libereckém kraji vyhlásila druhé kolo přijímacího řízení. Desítky volných míst jsou v řadě učebních oborů, studenty ale ještě přijímají i gymnázia ve Frýdlantu nebo v Mimoni. Druhé kolo vyhlásilo i několik uměleckoprůmyslových škol, liberecká střední zdravotnická škola nebo Střední škola Jana Blahoslava v Hejnicích. Přes 60 studentů může přijmout Střední průmyslová škola Textilní v Liberci.

Zatímco na Gymnáziu ve Frýdlantu přijmou až osm deváťáků, aby doplnili kvintu osmiletého studia, na Gymnáziu v Mimoni má ještě šanci na přijetí zhruba deset dětí z pátých tříd, které chtějí studovat na osmiletém gymnáziu. Přihlášky je možné v obou případech podávat do 18. května. Vzhledem k poloze v blízkosti Středočeského kraje by se v Mimoni nabízela možnost studia i pro školáky z Bělé pod Bezdězem, Mnichova Hradiště nebo zhruba 35 kilometrů vzdálené Mladé Boleslavi, problémem je ale podle ředitelky Ivany Netušilové doprava.

„Když jsem nastupovala, tak jsem obeslala všechny základní školy, které byly v dosahu, dělala jsem si i průzkum dopravy. Děti se sem třeba ráno dostanou relativně dobře, ale domů neskutečně pozdě nebo komplikovaně, dopravní obslužnost Mimoně je tragická," řekla ředitelka gymnázia. To podle ní mnohé rodiče odrazuje, přesto více než 70 procent ze 190 studentů do školy dojíždí, někteří třeba až z Liberce nebo od Varnsdorfu. „Rodiče se často domluví a svážejí děti sami," dodala Netušilová.

V Libereckém kraji je 49 středních škol, z toho 37 zřizuje kraj. Dohromady je v prvních ročnících 6100 míst, přičemž deváté třídy by mělo opustit 4554 žáků, asi o 500 víc než loni. V maturitních oborech je 3515 míst, z toho 806 na gymnáziích. Na rozdíl od gymnázií v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo České Lípě byly v menších městech šance dostat se na gymnázia větší a třídy tam také často nejsou naplněné na 30 žáků. Liberecký kraj přesto neuvažuje o tom, že by gymnázia v Mimoni, Frýdlantu nebo Tanvaldu rušil.

„Pokud tam gymnázia nebudou, tak vzhledem k tomu, jak jsou na tom rodiny těch dětí, se ke gymnaziálnímu vzdělávání a tím pádem k cestě na vysokou školu vůbec nedostanou, protože pro rodiny je tam často i nějaká sociální bariéra, jaké vzdělávání si mohou dovolit. V některých případech jsou to vlastně školsko-sociální projekty, které mají vzdělanost v těchto ekonomicky slabých regionech do budoucna posílit," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Kvůli rostoucí poptávce plánuje ale Liberecký kraj rozšířit nabídku všeobecného vzdělávání v Liberci. Na textilní průmyslovce plánuje příští rok na podzim otevřít dvě třídy technického lycea, při zachování textilních oborů. V dalším roce by se měla rozšířit kapacita Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické Jeronýmova o další třídu čtyřletého gymnázia. Pedagogické lyceum, které tam teď otevírají jen jednou za dva roky, by mělo být každý rok. Kapacita všeobecných oborů by se tak v krajském městě měla zvýšit o 105 míst na 264.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, vzdělání, gymnázia, liberecký kraj, přijímačky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymnázia ve Frýdlantu a Mimoni vyhlásila druhá kola přijímaček. Místa jsou i na dalších školách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.