Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hejtman požádal ředitele středních škol o navýšení počtu míst ve třídách

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové za LK) vyzval dopisem ředitele středních škol k navýšení počtu v třídách prvních ročníků středních škol v regionu. Reaguje tak na demografický vývoj, kdy ze základních škol vychází populačně silné ročníky.

Tento krok předem konzultoval jak se zástupci školských zařízení, tak i s odborníky v dané oblasti. „Zažíváme nárůst počtu žáků vycházejících z devátých ročníků základní školy. Ředitelky a ředitelé středních škol, které kraj zřizuje, budou muset tomu trendu vzrůstu demografické křivky co nejdříve přizpůsobit možnosti počtu míst na středních školách. Požádal jsem je proto dopisem k navýšení počtu žáků ve třídě na 32, respektive na 34,“ vysvětlil hejtman Půta. Maximální počet žáků ve třídě je podle vyhlášky třicet, avšak ředitel může povolit výjimku až na zmíněných 34 žáků střední školy.

Od školního roku 2006/2007 až do roku 2017/2018 docházelo k trvalému poklesu naplněnosti prvních ročníků v oblasti středoškolského vzdělávání. V průměru každým rokem začalo na středních školách studovat kolem čtyř tisíc žáků. Od školního roku 2018/2019 nastal mírný nárůst v počtu žáků prvních ročníků, a to až do školního roku 2021/2022. V následujícím školním roce, tedy 2022/2023 došlo ke zvýšení počtu žáků prvních ročníků až na současných 5.070 žáků, z toho 5.030 žáků v denní formě vzdělávání a 40 v ostatních formách vzdělávání. Započítány nejsou obory nástavbového studia.

V Libereckém kraji nemůžeme hovořit o nějakém dramatickém nedostatku míst na středních školách. I tak by ale měly počty míst v budoucnu kopírovat narůstající množství žáků vycházejících z posledních ročníků základních škol, proto jsem dnes o záměru navýšení míst informoval vedení středních škol,“ doplnil Půta.

Řada středních škol ještě vyhlásila 2. kolo přijímacích zkoušek, kam si mohou neúspěšní uchazeči z kola prvního podávat přihlášky v těchto dnech. Volno je nejenom v učebních oborech, ale zájemci se mohou přihlásit například na umělecké školy v Turnově, Železném Brodě, Jablonci nebo Novém Boru. Několik volných místa mají například na zdravotnických školách a až šest desítek volných míst je i na liberecké průmyslové textilní škole.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky školy, přijímačky, navýšení, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman požádal ředitele středních škol o navýšení počtu míst ve třídách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.