Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Turnově chtějí dětskou skupinu pro předškoláky mladší tří let

Až dvacet čtyři nových míst pro nejmladší předškolní děti by měla nabídnout nová dětská skupina, kterou chtějí vytvořit v Turnově. Zázemí bude mít na Hruštici a město chce využít na jeho výstavbu dotaci státu až ve výši 25 milionů korun.

S myšlenkou na vytvoření skupiny se ve městě zabývali už v roce 2022, kdy rada podnikla první kroky k jejímu zřízení. Od začátku ale počítali s využitím nějaké dotace, která se dosud neobjevila, avšak nyní se dotační titul na podporu dětských skupin objevil, a tak dostává nápad reálné obrysy.

Mezitím město rozhodlo, že pro skupinu postaví nové zázemí a vytipovalo lokalitu na Hruštici, kde je volná plocha pro stavbu. „Zde by měl vyrůst objekt, který bude odpovídat vyhlášce o dětských skupinách, a zároveň zapadne do okolní rodinné zástavby. Poskytne zázemí pro celkem 24 dětí ve dvou skupinách. Zvýší se tak kapacita pro děti předškolního věku, především pro mladší 3 let,“ uvedla mluvčí Turnova Marcela Jandová.

V prosinci 2022 byl záměr projednán Výborem pro rodinnou politiku a byla zahájena příprava směřující k projektování novostavby.

Podmínky pro vybudování a provozování dětské skupiny jsou nyní nastaveny velice příznivě. Garantována je finanční podpora státu na stavbu i příspěvek ze státního rozpočtu na provoz dětské skupiny. Služba je tak mnohem dostupnější pro širší spektrum rodičů, kteří se vracejí do práce po rodičovské dovolené,“ vysvětlila místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok). Podle ní se podařilo vytipovat rovněž příjemnou, klidnou lokalitu pro tuto stavbu, kde nově vybudovaný prostor může mít do budoucna i potenciál pro komunitní využití.

Pokud se vše podaří podle plánovaného harmonogramu, pak by dětská skupina mohla přivítat první děti v září 2025,“ dodala Houšková.

Turnov chce získat na výstavbu a zřízení zázemí pro dětskou skupinu až 25 milionů korun z Národního plánu obnovy, kde je přímo podpora na budování kapacit dětských skupin.

Pro mladší děti předškolního věku nyní v Turnově funguje Miniškolka Centra pro rodinu Náruč, dětská skupina Spirálka nebo Karavela – Montessori klub v Turnově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky dětská skupina, předškoláci, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově chtějí dětskou skupinu pro předškoláky mladší tří let  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.