Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odsouzení skládali závěrečné zkoušky na vězeňském učilišti. Všichni úspěšně

Jedenáct absolventů oboru obrábění kovů dnes složilo závěrečné zkoušky a získalo výuční list na učilišti ve Věznici v Rýnovicích. Obstáli u písemných, ústních i praktických zkoušek a v rámci výkonu trestu si doplnili vzdělání. Většina z nich počítá s tím, že se oboru uplatní, až opustí brány věznice.

Jedním z nich je například Tomáš Komm, který možnosti vzdělávání využil proto, aby si doplnil vzdělání a současně naplnil čas trávený ve věznici. „Původně jsem nedoučený truhlář a také jsem jako truhlář pracoval a teď jsem přesedlal na kov. Chtěl bych pokračovat ještě kurzem a udělat si zkoušky na CNC, abych pak lépe našel práci, až odejdu,“ vysvětlil mladý muž, kterého čekají ještě dva roky za mřížemi.

Truhlářskému řemeslu se věnoval před nástupem do výkonu trestu i jeho spolužák Lukáš Koreš.  „Do školy jsem se přihlásil sám, protože jsem to viděl jako dobrou možnost, jak si dodělat vzdělání a zabít volný čas tady. I rodina na to kouká dobře a je to fajn,“ popisuje Koreš. Vyučil se obráběčem kovů, práci se železem i soustružnické práce. „Vždycky se to hodí a jsem rád, že jsem si své vzdělání rozšířil. Sice je to špinavá práce a jsem furt odřený, ale pracovní trh nabízí zrovna v tomhle oboru víc možností. Když jsem dělal truhláře, tolik uplatnění nebylo,“ doufá odsouzený. Po práci v oboru už se poohlížel v Český Budějovicích a okolí, odkud pochází a až ho po roce propustí, chtěl by se uplatnit právě tam.

V současné době je ve třetím ročníku 25 žáků. „Zájem studovat mají, protože se hlásí do školy na základě dobrovolnosti, někteří možná pod nátlakem rodičů. Pokud zdárně absolvují učební obor, obdrží výuční list, ze kterého není znát, že ho získali ve výkonu. Ale ten jejich budoucí život v civilním prostředí je na nich. U nás žádnou návaznou práci nezajišťujeme,“ vysvětlil mistr Jiří Valtr a pokračoval: „Co se týče šikovnosti, je to různé. Jsou tady i žáci, kteří vidí ve třiceti letech poprvé pilník, i tací se najdou. Některým tak musíme od začátku všechno popsat, ve druhém ročníku ale prochází všichni praxí a tam se to naučí.“  

Ve zkušební komisi u ústních zkoušek zasedl před žáky i Roman Hlubuček, vedoucí školského vzdělávacího střediska. „Dneska se našim žákům dařilo a všichni v ústní zkoušce prospěli,“ zhodnotil letošní ročník Hlubuček. Absolventi oboru, mají podle Hlubučka snadnější najít po ukončení výkonu trestu práci, navíc lépe placenou, což vědí ve věznici i ze zpětných reakcí. Většina z nich, když na školu nastupuje, má totiž základní vzdělání. Navíc to, že mají vyšší vzdělání jim umožňuje se snáze začlenit zpět do společnosti, lépe splácí dluhy, získají pracovní návyky a pak to snižuje recidivu, tedy jejich opětovný návrat za mříže.

S výučním listem v ruce opustil dnes učiliště i Matouš Houska, který před nástupem do výkonu trestu nedokončil hotelovou školu. „Nejtěžší pro mě byla při zkoušce asi nervozita a pak nejnáročnější ústní zkoušky. Vytáhl jsem si otázku hřídele, byla to jedna z těžších otázek, ale zvládl jsem to. Na zkoušky jsem se připravoval i ve svém volném čase. Byl bych rád, kdybych si mohl udělat ještě svářecí kurz a až mě za patnáct měsíců pustí, rád bych našel uplatnění v oboru,“ přeje si mladý muž.

Učiliště ve Věznici v Rýnovicích letos funguje už čtyřicátým rokem. Patří mezi celkem deset učilišť, která při věznicích v republice fungují. Výuční list za tu dobu získalo v Rýnovicích na čtyři sta odsouzených.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky učiliště, závěrečné zkoušky, Věznice Rýnovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsouzení skládali závěrečné zkoušky na vězeňském učilišti. Všichni úspěšně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.