Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Unikátní technologie libereckých vědců dokáže čistit kontaminované vody. Využijí ji na skládce chemického odpadu v Polsku

Liberečtí vědci vyvinuli unikátní technologii Wetland+, který dokáže vyčistit vodu kontaminovanou nebezpečnými látkami. Účinnost má až 97 procent. Technologii nyní vědci týmu univerzity pod vedením Miroslava Černíka používají na skládce chemického odpadu v polském Jaworznu.

„Silně kontaminovaná voda vytékající ze staré skládky protéká reaktivními a sorpčními poli, ve kterých je železo, rašelina nebo dřevní štěpka. Závěrečné dočištění před tím, než vodu pustíme do řeky Wavolnica, obstarají rostliny v uměle vytvořeném mokřadu,“ popsal nasazenou technologii Wetland+ Miroslav Černík, vedoucí mezinárodního realizačního týmu projektu LIFEPOPWAT a ředitel Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci (CXI).

Technologii už liberečtí vědci použili v pilotním projektu před dvěma lety v Hájku na Karlovarsku, kde je výsypce uloženo pět tisíc tun lindanu a odpadních látek, které vznikaly při jeho výrobě v neratovické Spolaně za minulého režimu. Technologie tam od roku 2021 čistí vodu a má účinnost až 97 procent.

Skládka v polském Jaworznu je sice menší rozlohou, nebezpečných látek je tam ale mnohem více. „Je tam přes 37 tisíc tun lindanu a desítky tisíc tun dalšího odpadu z chemické výroby, který je pro člověka a další organismy toxický. Celkem je to 195 tisíc tun toxického odpadu, to představuje více než půl milionu metrů krychlových kontaminované zeminy. Jsou to mimo jiné látky ze seznamu perzistentních organických polutantů, které jsou uvedeny ve Stockholmské úmluvě podepsané v roce 2001. Tyto látky se nesmějí od té doby používat, ale v životním prostředí jich jsou už stovky tisíc tun,“ vysvětlil Černík.

V Jaworznu je liberecká technologie zatím v testovacím režimu. „Pomalu navyšujeme koncentraci pesticidů ve vstupní vodě. S účinností jsme v Jaworznu nyní na asi 85 procentech, ale časem očekáváme stejnou účinnost jako v Hájku na Karlovarsku,“ říká Miroslav Černík.

Wetland+ má podle něj výhodu, že se obejde bez stavby čističek, chemikálií i jiné zátěže pro životní prostředí. Také nenarušuje ráz krajiny, protože reaktivní a sorpční pole se železem a rašelinou mohou být schovány v úrovni terénu.

„Naopak přispívá k biodiverzitě, protože v krajině přibude mokřad osázený mokřadními plodinami. Je to také technologie téměř bezúdržbová, která dokáže roky fungovat bez dalšího zásahu člověka. Jen jednou za několik let je potřeba doplnit železo do nádrží,“ doplnil mluvčí univerzity Radek Pirkl.

O technologii je už nyní velký zájem, liberečtí vědci jednají s potencionálními zákazníky ve Francii, Španělsku, Portugalsku a také Česku.

„Podle průzkumů je na území Evropy podobně velkých skládek s pesticidními látkami, jako je ta v Jaworznu, okolo 40 a další desítky nebo spíše stovky menších. Odhaduje se, že v Evropě a ve státech bývalého Sovětského svazu je to minimálně 250.000 tun lindanu a dalších pesticidních látek. Proto máme v rámci projektu v plánu vybudovat také mnoho informačních kanálů pro předávání zkušeností těmto potenciálním zájemcům,“ uzavřel Černík.

Technologie má podle něj výhodu, že není na rozdíl od standardně používaných metod finančně náročná.

Lindan v Hájku (ČR) a v Jaworznu (PL)
Gama izomer 1,2,3,4,5,6-hexachlorcyklohexanu, lindan, je chlorovaný cyklický uhlovodík. Lindan je bezbarvá krystalická látka, která se používala do 70. let v zemědělství jako pesticidní postřik na polích. Jeho výroba s sebou nesla velkou produkci odpadních pesticidních látek a fragmentů. Lindan u lidí vyvolává zvracení, svalovou ochablost či poruchy funkce jater. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny ho také identifikovala jako možný karcinogen a v roce 2009 byl přidán na seznam Stockholmské úmluvy o persistentních organických polutantech (podepsané 2001 a později několikrát rozšiřované), tedy látek, které dlouhodobě setrvávají v životním prostředí a ohrožují lidské zdraví už při velmi malých koncentracích. V Jaworznu produkoval tyto látky chemický závod Organika-Azot S.A. Výroba lindanu zde probíhala převážně v letech 1965 až 1982. Velké množství odpadních sloučenin vzniklých při výrobě lindanu bylo po léta ukládáno na centrální skládce a na dalších třech lokalitách ve staré pískovně Rudna Góra v Jaworznu. Uloženo je tam 195 tisíc tun vysoce toxického odpadu z výroby. (Zdroj: TUL)

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto LIFEPOPWAT/TUL

Štítky wetland, tul, liberec, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní technologie libereckých vědců dokáže čistit kontaminované vody. Využijí ji na skládce chemického odpadu v Polsku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.