Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Univerzita otevírá nový obor zaměřený na ochranu životního prostředí

Otevřením nového studijního oboru se rozhodla Technická univerzita v Liberci reagovat na stále větší poptávku po odbornících na ochranu životního prostředí. Katedra biologie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL otevřela nový studijní program Ochrana přírody a životního prostředí a do konce srpna přijímá přihlášky ke studiu.

Liberecký kraj dosud v souvislosti s ochranou přírody zažíval paradox. Přestože se na jeho území rozprostírají hned tři chráněné krajinné oblasti a národní park, odborníky na jejich ochranu vychovávaly jiné regiony. Nový neučitelský studijní program Ochrana přírody a životního prostředí to změní.

Akcentujeme potřebu odborníků na tuto problematiku. Týká se nejen všech úrovní státní správy a samosprávy, ale i výzkumu a soukromého sektoru. Uchazeči, kteří se chtějí profesně věnovat oblasti ochrany přírody a životního prostředí, už nebudou muset za studiem odcházet jinam,“ říká vedoucí nově založené katedry biologie Vilém Pavlů. Nový bakalářský program bere v potaz nejen evropskou úmluvu o ochraně přírody či European Green Deal, ale i program udržitelného rozvoje OSN.

Studium nového programu bude pestré. Studenti budou vzděláváni v biologických vědách, ale i základech dalších oborů, jako jsou geologie, chemie, geoinformatika nebo lesnictví. Uchazeči a uchazečky poznají moderní metody ochrany přírody i životního prostředí jako celku. Získají tak komplexní vědomosti, dovednosti a zkušenosti, které jim umožní přímé uplatnění v praxi.

Velký důraz bude kladen na praktickou stránku. Studenti si totiž řešení soudobých problémů ochrany přírody a životního prostředí ověří přímo v terénu.

Terénní cvičení s určovacími praktiky, a především praktickými ukázkami managementu ochrany přírody jsou významnou součástí studia. Náplň nového studijního programu jsme konzultovali s regionálním pracovištěm Agentury ochrany přírody a krajiny v Liberci (AOPK),“ dodává profesor Pavlů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Irena Šlamborová, TUL

Štítky univerzita, nový obor, vzdělávání, Technická univerzita Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita otevírá nový obor zaměřený na ochranu životního prostředí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.