Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Největšími taháky univerzity jsou letos humanitní a zdravotnické obory

Na liberecké Technické univerzitě začal nový akademický rok. Ke studiu do školy nastoupil zhruba stejný počet studentů a studentek jako minulý rok. Univerzita si navíc letos připomíná 70. výročí vzniku a na sobotu 23. září připravila program pro veřejnost.

Aktuálně se nám zapsalo do 1. ročníků bakalářských programů 2 040 studentů. Do prvních ročníků navazujících studijních programů se zapsalo 544 studentů a do doktorských studijních programů se nám zapsalo dvacet studentů,“ uvedl Miroslav Žižka, prorektor Technické univerzity. Čísla však nejsou konečná a může se ještě počet změnit, protože někde ještě nejsou ukončeny zápisy anebo probíhají přijímací řízení.

Na univerzitě celkem v současnosti studuje 6 839 studentů. „Největší přírůstek na univerzitě má fakulta přírodovědně humanitní, kde se zapsalo oproti loňsku o 96 studentů víc. A pak je to fakulta zdravotnických studií, která má přírůstek 34 studentů,“ poznamenal Žižka. Zájem je také o fakultu ekonomickou či fakultu umění a architektury. Naopak technické fakulty spíš zaznamenaly úbytek zájemců o studium.  

Univerzita láká také zahraniční studenty, kteří jsou přijímáni zejména v rámci projektu Erasmus. Nejčastěji do Liberce přijíždí studovat zájemci ze Španělska. „Zájem studentů o Erasmus opět roste a na akademický rok 2023 – 24 máme evidovaných zatím 145 studentů, kteří budou z Technické univerzity vyjíždět a přijíždějících je evidováno 74,“ poznamenala prorektorka Kateřina Maršíková. Podle ní také roste zájem o stáže, a tak řada studentů odjíždí nejen za klasickým studiem, ale právě na zmíněné praxe. Také do Liberce přijíždí zájemci ze zemí mimo Evropu i na krátkodobé pobyty v rámci studijních programů.

Vzdělávání získávají na Technické univerzitě v Liberci i ukrajinští studenti, jichž je celkem 105. Z toho 51 je nově přijatých a z loni přijatých 49 studentů pokračuje dvacet devět.

Univerzita slaví výročí a otvírá dveře veřejnosti

U příležitosti sedmdesátých narozenin Technické univerzity je na sobotu 23. září připraven od 11 hodin program pro veřejnost. V kampusu na Univerzitním náměstí se sejdou nejen studenti, ale i absolventi školy. „Otevřeme více jak 40 laboratoří pro veřejnost. Na programu jsou přednášky, módní přehlídka v podání textilní fakulty a od 14 hodin živá hudba na Univerzitním náměstí,“ zve zájemce rektor univerzity Miroslav Brzezina.

Ve 13 hodin v aule univerzity budou oslavy slavnostně zahájeny debatou na téma „Univerzita 21. století – její úloha a význam pro město a region Libereckého kraje.“

Ohodnoť článek

Foto Technická univerzita Liberec

Štítky technická univerzita Liberec, vzdělávání, akademický rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největšími taháky univerzity jsou letos humanitní a zdravotnické obory  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.