Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Univerzita povolila studentům využívat při práci umělou inteligenci

Liberecká Technická univerzita povolila od letošního akademického roku studentů používat k práci umělou inteligenci. Mohou ji využít jak při výuce, tak i při psaní studentských prací. Pravidla nastavuje nová směrnice.

Využívání umělé inteligence je aktuálním tématem. Bylo by kontraproduktivní to nějakým způsobem omezovat, naopak by spíše mohlo být žádoucí absolventy vysokoškolského studia s těmito věcmi naučit pracovat,“ uvedl rektor fakulty informatiky Pavel Satrapa. Škola také vyzvala vyučující, aby využívání umělé inteligence podporovali.

Jasně jsme v novém směrnici stanovili, že za výslednou správnost práce odpovídá vždy její autor. Jak všichni víme, výstupy z těchto prostředků jsou občas vymyšlené, tak že je zodpovědností toho, kdo s AI pracuje, aby výstup zkontroloval a pokud tam budou věcné chyby, aby to napravil,“ poznamenal Satrapa. Využití AI samozřejmě musí autor práce přiznat.

Další novinkou univerzity je nový studijní program na nedávno vzniklé katedře biologie, do níž se přetransformovalo oddělení přírodopisu katedry chemie. Na univerzitě tak přibyl přírodopisný obor, konkrétně bakalářský program ochrany přírody a životního prostředí. „Během prázdnin jsme vyhlásili zkrácené přijímací řízení. Zájem překonal naše očekávání, přišlo 32 přihlášek, a nakonec bylo přijato 22 studentů a studentek,“ řekl děkan fakulty přírodovědně – humanitní a pedagogické Jan Picek.

Fakulta pedagogická dále rozšiřuje nabídku studijních programů o program nano a mikrotechnologie. Fakulta ekonomická pak na příští rok chystá profesně zaměřené studijní programy, půjde o program systémové inženýrství a logistika.

Pro profesně zaměřené programy je kladen mnohem větší důraz na kontakt s praxí už během studia. Některé předměty jsou zajišťovány v těsné spolupráci přímo s odborníky. Reagujeme tak na poptávku firem,“ doplnil děkan ekonomické fakulty Aleš Kocourek.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky umělá inteligence, Technická univerzita, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita povolila studentům využívat při práci umělou inteligenci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.