Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zdravotnická škola se přestěhuje do nové budovy. Liberecký kraj chystá architektonickou soutěž

Liberecká střední zdravotnická škola, která sídlí v historickém domě v Kostelní ulici, se zřejmě za pár let přestěhuje do nové budovy. Její stavbu v Jablonecké ulici plánuje Liberecký kraj, který nyní spustí architektonickou soutěž na novou školu.

Projekt bude stát asi 60 milionů korun, stavba nové školy vyjde odhadem asi tak na 800 milionů korun bez vybavení. Architektonická soutěž vyjde odhadem na něco přes 6 milionů.

Na posledním jednání rady 15. září 2023 jsme se definitivně rozhodli o způsobu zadání veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace. Zvažovali jsme přitom dvě varianty – formu architektonické dvoukolové soutěže, nebo soutěžní dialog. Zvolili jsme první možnost, při které se jedná o anonymní proces, kde kraj nebude znát autory samotných návrhů. V prvním kole budeme hodnotit předložené studie a poté bude následovat kolo druhé s již vybraným počtem uchazečů – maximálně by se jednalo o 5 zájemců,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Příprava soutěže začne v únoru příštího roku, do dubna budou moci zájemci posílat soutěžní návrhy. Do konce října 2024 by měl vzejít vítěz architektonické soutěže a pak začne příprava samotné stavby.

Školní budova by měla zahrnout nejenom učebny, kabinety a další zázemí, ale počítá se i s vybudováním tělocvičny, jídelny nebo internátu. „Budova bude novou plnohodnotnou školou, a proto také musí všechno toto mít,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

V současnosti je zdravotnická škola v historickém domě z roku 1812, který je v majetku města, a tudíž je v nájmu. Navíc dispozice domu neumožňují další rozvoj školy a ke všemu se vyučování odehrává ještě na dalších místech ve městě, protože kapacitně nestačí. Kraj vlastní rozsáhlé pozemky poblíž Střední odborné školy na Jablonecké, a proto se rozhodl pro stavbu školy nové.

V současnosti studuje Střední zdravotnickou školu i Vyšší odbornou školu v Liberci 400 žáků a lze očekávat, že se bude jejich počet do budoucna zvyšovat i s ohledem na rozvoj nemocnic v Liberci i okolních městech,“ konstatoval Půta. Nová budova tak umožní i přijmou více uchazečů a nabídne modernější zázemí.

Stavba nové školy by dle odhadů kraje mohla začít v roce 2026. Na její vybudování se kraj také pokusí získat dotaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky škola, zdravotnická škola, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotnická škola se přestěhuje do nové budovy. Liberecký kraj chystá architektonickou soutěž  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.