Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Kraj začne s přestavbou bývalého internátu v Zeyerově ulici na speciální školu

V budově bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci vznikne Mateřská a základní škola pro tělesně postižené děti. Současné kapacity pro potřeby speciálního vzdělávání nestačí. Škola by měla přivítat první žáky v září roku 2025 a nabídne místa až pro 220 žáků.

Přestavba budovy v Zeyerově na školu přijde na více než 207 milionů korun, zhruba 40 milionů by kraj chtěl získat z IROP. Pokud by se mu nepodařilo s žádostí uspět, je i tak připravený školu vybudovat celou z vlastních prostředků.

Škola bude sloužit především pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami včetně žáků s poruchami chování. „Na tom, že je potřeba vybudovat tuto školu, jsme se se statutárním městem Liberec shodli již před několika lety. Tuto školu dlouhodobě potřebujeme, protože děti s poruchami chování se obtížně zařadí do běžného vzdělávacího proudu. Jejich počet navíc stoupl. Projekt se dlouho připravoval a já jsem rád, že se nám jej povedlo dotáhnout až ke dni zajištění jeho financování a zahájení soutěže,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Rekonstrukcí musí projít stavba kompletně, není potřeba pouze dělat novou střechu, jinak se zrenovuje vše ostatní i okolí objektu. „Rekonstrukcí projdou rozvody vody, odpadů a elektřiny, obnova čeká i podlahy a omítky či okna. Kompletní výměna čeká dešťovou kanalizaci. U objektu vzniknou i rampy, výtah a sociální zařízení pro imobilní žáky. V objektu bude na dvě desítky kmenových tříd, hudebna, výtvarný ateliér, počítačová a multimediální učebna, knihovna, cvičná kuchyňka, relaxační místnosti, dílna pro pracovní činnosti a školní družina,“ popsal Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.  Chybět nebude nové hřiště, parkovací místa v okolí či pozemky pro vytvoření zahrady a také venkovní učebna.

Potřebám školních speciálních pedagogů poslouží několik odborných místností pro individuální práci s žáky. Vznikne též zázemí pro pedagogy. „Dům v Zeyerově ulici je pro činnost školy dispozičně vhodný, má dostatečnou kapacitu, umožní škole rozvoj a také jí poskytne adekvátní zázemí,“ řekl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Liberecký kraj má s městem podepsanou smlouvu o výpůjčce na padesát let. Rád by ale získal objekt do svého majetku a služby pro potřebné ještě rozšířil třeba o denní a odlehčovací centrum, neboť i po takových zařízení je velká poptávka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky speciální škola, vzdělávání, přestavba, Zeyerova, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Čihák

Už aby to bylo ! Jedličkův ústav se také potřebuje rozšířit !

Úterý, 24. října 2023, 06:30Odpovědět

Kraj začne s přestavbou bývalého internátu v Zeyerově ulici na speciální školu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.