Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stávkovat bude v Liberci polovina základek. Přidají se i střední školy a některé školky

Při pondělní stávce zůstane v krajském Liberci uzavřena polovina základních škol a přidá se i pět školek. Ostatní provozy budou buď v omezeném, nebo v normálním režimu. A přidají se i některé střední školy, stávkovat bude i gymnázium F. X. Šaldy.

Naplno bude v Liberci uzavřeno 11 škol z 22. „Další školy budou mít omezený provoz, například program pro nejmladší děti v družině či stávka nepedagogů,“ upřesnil náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro LK).

Uzavřeno podle Langra bude i 5 z 31 mateřských školek. Jednou z nich bude mateřská škola Pohádka ve čtvrti Janův Důl, která už o tom informovala na svém webu. Obavy tam mají z krácení peněz na nepedagogické pracovníky, což by v jejich případě zasáhlo kuchařky a uklízečky. „Bez nich to ve školce nejde," řekla ředitelka školky Jana Najmanová.

Školka má čtyři velké pavilony, které mají na starost jen dvě uklízečky a jídlo pro 100 dětí vaří po celý den dvě kuchařky. Podle ředitelky díky nim mají nejen jistotu kvality jídla, ale navíc přispívají k tomu, že mohou pořádat ve školce hodně akcí. „Když jdou děti třeba na trampolíny nebo na výlety, tak přijdou do práce dříve, aby děti měly svačinu dříve nebo s sebou. A i naopak, když jsou děti na lyžáku, tak s obědem počkají déle. Kdyby pro nás vařila nějaká velká vývařovna, tak by to šlo asi těžko," uvedla Najmanová. Rodiče podle ní o uzavření školky už informovali a zatím od nich spíše vnímají podporu. „Posílali nám někteří na WhatsApp zprávy, že nám drží palce," dodala.

Stávkovat se chystá také více než třetina krajských školských organizací, což jsou převážně střední školy. „Zapojí se 20 organizací z 57," uvedl mluvčí kraje Filip Trdla.

Uzavřené zůstane například gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, kde pondělní stávku podpořilo zhruba 50 z 53 učitelů. Vede je k tomu obava ze snižování objemu peněz do školství, což by podle nich negativně ovlivnilo kvalitu vzdělávání. „Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce, omezení možnosti školy dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, způsobil by zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů, ohrožení existence malotřídek," citoval ředitel školy Václav Ulvr prohlášení stávkového výboru učitelů.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, školy, stávka, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. Proti mafii se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů, které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war. Vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská mafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky, bílí koně, převlečení soudruzi soukmenovci kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie, sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů, členové odsouzené zločinecké organizace. Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá a více píšu ve vláknech diskusí, o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova na U rádiu Martina Kociánová (3.2),...

Neděle, 26. listopadu 2023, 08:50Odpovědět

K L

Jaká stávka? Proč? Rodiče školou povinných dětí by je měli bičem nahnat za katedru? Kdo ty děti pohlídá? Kdo to vynahradí těm rodičům, když si musí vzít dovolenou? To jsou samé prázdniny a ředitelské volno a úroveň vzdělání jde do kytek. Každej, kdo podporuje alibistický ANOzadlužování by se měl probudit!

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 11:51Odpovědět

Miroslav Macháček

Tím to musí začít!!! Pád fijalovejch kreatur se blíží!!!

Středa, 22. listopadu 2023, 14:54Odpovědět

Stávkovat bude v Liberci polovina základek. Přidají se i střední školy a některé školky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.