Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Botanická nabízí programy pro školy a školky. Připravuje i nabídku pro rodiny

Botanická zahrada v Liberci spustila nové edukační programy pro školy a školky, které zaznamenaly pozitivní ohlas. V botanické s nimi počítají i do budoucna a chtějí nabídku rozšířit i pro rodiny s dětmi, vybudovat zábavnou stezku zahradou či připravit mobilní aplikace pro dětské i dospělé návštěvníky.

Smyslem rozšíření aktivit je více otevřít zahradu veřejnosti. „Uvědomujeme si, že kromě ochrany vzácných rostlin a sbírkotvorné činnosti je pro nás důležitý i kontakt s veřejností a její vzdělávání. Z vlastní zkušenosti vím, že láska k rostlinám může začít už v dětství. Proto jsem se rozhodl založit edukační oddělení, které dětem zprostředkuje zajímavé informace ze světa rostlin. Možná se mezi nimi najde někdo, kdo propadne kouzlu botaniky stejně jako kdysi já,“ uvedl ředitel Botanické zahrady Liberec Václav Lenk.

Kromě nové nabídky již zmíněných edukačních programů, mají v tomto roce v plánu v botanické zahradě vybudovat zábavnou stezku, která bude bavit zejména rodiče a děti. Další novinkou budou mobilní aplikace pro malé i velké návštěvníky, které přiblíží nejzajímavější informace o rostlinách ve zdejších sklenících, zahradách i dalších expozicích.

Pro školy budou nachystány také stálé i krátkodobé programy rozvíjející témata environmentální výchovy, přírodopisu, zeměpisu a mnoha dalších. Tyto programy jsou sestavovány podle Rámcového vzdělávacího programu a díky tomu mohou být plnohodnotnou součástí školního vyučování.

Botanická zahrada je přirozeným prostředím pro vzdělávání dětí, ale i dospělých v oblasti botaniky a vztahu k životnímu prostředí. Aktivitu zahrady vítají jak školy, tak i veřejnost. Jsem moc ráda, že se situace v této oblasti s letošním příchodem nového ředitele výrazně změnila,“ ocenila práci vedení zahrady Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na začátku školního roku 2024/2025 bude pro malé zájemce otevřený i volnočasový kroužek. Ten dětem nabídne zábavné aktivity v podobě přírodovědných a chemických pokusů či zkoumání rostlin pod mikroskopem. Děti si také vyzkouší pěstování rostlin nebo práci na vlastní zahrádce.

Edukační oddělení myslí i na nejpočetnější návštěvnickou skupinu botanické zahrady, kterou jsou senioři. V plánu jsou například aktivity pro prarodiče s vnoučaty nebo křížovky pro seniory, kteří mají od června do Botanické zahrady Liberec vstupné za zvýhodněnou cenu.

V horizontu několika následujících let by chtěl ředitel botanické zahrady nechat zřídit prostor výhradně pro potřeby edukačního oddělení. Pokud se tyto plány podaří naplnit, děti se mohou těšit kupříkladu na laboratoř nebo odbornou učebnu přímo v areálu Botanické zahrady Liberec.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Botanická zahrada Liberec

Štítky botanická zahrada, programy, veřejnost, školy, školky, Liberec

Botanická nabízí programy pro školy a školky. Připravuje i nabídku pro rodiny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.