Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Minsku strávila dva roky ve vězení. Nyní studuje architekturu na liberecké univerzitě

Na liberecké univerzitě studuje další studentka z Běloruska. Ze země odešla před represemi stávajícího režimu, za účast na několika demonstracích strávila dva roky ve vězení. V Liberci studuje architekturu a je tak na univerzitě už sedmnáctým běloruským studentem.

Univerzita její jméno kvůli ochraně nezveřejnila. Sedmadvacetiletá studentka by se ale ráda domů vrátila. „Ale teď to nejde. Na architektuře v Minsku jsem byla jedna z nejlepších, ale tady jsem odkázaná na pomoc ostatních,“ říká.

Doma se účastnila několika shromáždění namířených proti násilí a represím páchaných Běloruskem na studentkách a studentech. A také mítinku 1. září 2020, jehož účastníci protestovali proti vítězství Alexandra Lukašenka ve zfalšovaných volbách.

Poté si pro ni policie přišla přímo na univerzitu. Ze školy ji vyloučili, následovala vazba, soudy a poté celkem dva roky ve vazbě a vězení, kde byla označená žlutou nášivkou jako politický vězeň. „Tolik vzdělaných lidí jsem nepotkala snad ani na univerzitě. Byly mezi námi studentky, lékařky i žurnalistky. Ženy přivyklé přemýšlet o životě, všechny naladěné protirežimně. Na tu bídu, ve které jsme spolu žily, to byla velmi dobrá společnost,“ vzpomíná.

Z vězení ji propustili 30. listopadu 2022, poté zamířila do Liberce. Původně sem přitom měla zamířit už před svým zatčením s šestnácti kolegy, kteří utíkali od běloruského režimu a do Liberce zamířili v roce 2020.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky vzdělání, tul, unvierzita, studentka, bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Minsku strávila dva roky ve vězení. Nyní studuje architekturu na liberecké univerzitě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.