Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nové lyceum i studijní obory. Liberecký kraj rozšířil nabídku středního školství

PR článek

Dlouhodobě a systematicky podporuje kraj vzdělávání v regionu. V souladu s aktuálními trendy, které vykazují stoupající zájem o všeobecné studium, otevřel na Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole Liberec Technické lyceum. Zároveň na Střední škole strojní, stavební a dopravní Liberec vznikly dva nové obory – Technická zařízení budov a Průmyslová ekologie.

Věřím, že rozšířená nabídka uspokojí zájem žáků z regionu. Ti se nemusí bát, že by se nikam nedostali, míst je dost. Všem uchazečům i jejich rodičům přeji k přijímacímu řízení mnoho štěstí, trpělivosti a pevných nervů,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Liberecký kraj nabízí ekonomická lycea na obchodních akademiích v České Lípě a v Liberci. Pedagogické lyceum se nachází na Gymnáziu a SOŠ pedagogické Liberec, Technické lyceum na Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole v Liberci, Zdravotnické lyceum na Střední zdravotnické škole Turnov a Kombinované lyceum na Waldorfské základní a střední škole Semily.

Kraj navýší kapacitu míst také na libereckém Gymnáziu F. X. Šaldy, které se v budoucnu rozroste o další učebny. Krajští radní schválili závazek spolufinancování a předfinancování projektu, díky němuž bude možné otevřít v každém ročníku čtyřletého gymnázia o třídu navíc. Pokud vše půjde podle plánu, uvítají na škole v nových prostorách první žáky od školního roku 2025/2026.

Kraj rovněž průběžně na středních školách buduje takzvaná Centra odborného vzdělávání. Napříč regionem jich vzniklo doposud osm; celkové náklady činily 700 milionů korun. „Pracujeme již na dalších projektech. Centrum odborného vzdělávání zdravotnicko-sociální vznikne na střední zdravotnické škole v Turnově, centrum odborného vzdělávání strojírenství a robotiky na Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou, centrum odborného vzdělávání pro obrábění kovů a vstřikování plastů při Střední škole strojní stavební a dopravní v Liberci a centrum odborného vzdělávání stavebnictví na Střední škole v Semilech. Náklady se odhadují na 400 milionů korun,“ uzavřel hejtman Martin Půta.

Více informací o školství v kraji se nachází na stránkách www.edulk.cz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky průmyslová škola, technické lyceum, přijímačky, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové lyceum i studijní obory. Liberecký kraj rozšířil nabídku středního školství  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.