Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Blíží se zápisy do základních škol. Nastoupit má kolem tisíce prvňáků

Dnešním dnem bylo v Liberci spuštěno vydávání žádostí pro zápis dětí do prvních tříd základních škol. Rodiče mohou děti registrovat až do 17. dubna, poté následují konkrétní zápisy v jednotlivých školách.

V letošním roce v Liberci očekávají, že se bez výraznějších potíží všechny děti dostanou do vybraných základních škol. „Loni bylo přijato něco méně než tisíc prvňáků, letos očekáváme podobné číslo. Přesně jej nyní určit nelze, protože s počtem dětí vždy mírně zamíchají odklady z loňska,“ říká Ivan Langr (Starostové pro LK), liberecký náměstek pro školství kulturu a cestovní ruch.  

Neočekává se, že by bylo potřebných více míst s ohledem na uprchlickou vlny, která již opadla. Aktuálně je v libereckých školách, rozmístěno zhruba 650 uprchlíků v prvních až devátých třídách.

Březnové analýzy dětí ve spádových oblastech ukazují, že by neměl být problém najít místo. Ovšem, stejně jako v minulosti se nejspíš nevyhneme spádové turistice u škol v Lesní a na Husově,“ konstatuje Langr s tím, že přehlašování adres dětí právě proto, aby se na tyto konkrétní školy dostaly, bohužel není možné nějak ovlivnit a je to pouze o svědomí rodičů. „Bohužel je to běžné již řadu let, vždy se jedná o nízké desítky dětí. Metodu na to, jak tomu zabránit, nikdo dosud nevymyslel,“ poznamenal náměstek.

Informace jsou dostupné na speciálním webu

V Liberci je celkem 21 základních škol a děti jsou do nich přijímány na základě spádovosti. „Liberecká městská rada souhlasila s novým zněním obecně závazné vyhlášky, kdy dochází k vyřazení obce Šimonovice ze spádového obvodu ZŠ Kaplického. Navržená změna spádové vyhlášky se nedotýká MO Vratislavice nad Nisou,“ informovala o aktuální úpravě mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Město se nedohodlo s obcí Šimonovice, na uzavření nové smlouvy.

Navrhnul jsem Šimonovicím po několika letech změnu parametrů smlouvy, aby nadále byla ku prospěchu obou stran, zastupitelstvo obce nicméně ani při opakovaném jednání můj návrh neschválilo. Žádný smluvní vztah tedy mezi námi nadále nebude,“ vysvětlil náměstek primátora.

Na webových stránkách zapisyzs.liberec.cz najdou rodiče jak rozdělení podle spádových oblastí, tak příslušné dokumenty a informace k zápisům. Povinná školní docházka ve školním roce 2024/2025 začíná pro děti narozené v období od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2018.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky školáci, zápisy, prvňáci, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se zápisy do základních škol. Nastoupit má kolem tisíce prvňáků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.