Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

V Libereckém kraji je možné se ve druhém kole dostat i na některá gymnázia

V Libereckém kraji je možné se ve druhém kole přijímacího řízení dostat ještě i na některá gymnázia. Střední školy v kraji nabízejí školákům, kteří se v prvním kole na střední školu nedostali, 650 míst v 52 oborech na 28 středních školách včetně soukromých. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. V prvním kole se v kraji na střední školy včetně víceletých gymnázií hlásilo podle údajů ministerstva školství (MŠMT) 6608 žáků, uspělo 87 procent z nich, neuspělo 859 uchazečů.

Seznam středních škol, které vypsaly druhá kola přijímacího řízení, dnes zveřejnil elektronický systém DiPSy. Uchazeči mohou přihlášky podat do pátku 24. května. „Denně zodpovídáme dotazy nejen k přijímacímu řízení, pomáháme teď nejvíc rodičům uchazečů, kteří neuspěli v rámci prvního kola," řekl Trdla. V sousedním Královéhradeckém kraji proto zřídili speciální telefonní linku, v Libereckém kraji mohou rodiče využít běžných linek na odbor školství krajského úřadu.

V Libereckém kraji je 48 středních škol, z toho 36 zřizuje kraj. Ke studiu na středních školách a gymnáziích se letos v kraji hlásilo 4476 deváťáků, v prvním kole uspělo 4269 z nich, což je 95,4 procenta. Na školu s prioritou jedna se dostalo 71 procent přijatých. V prvním kole v kraji neuspělo 207 deváťáků, šanci teď mají ve druhém kole. I když v nabídce převažují učňovské obory, stále je možné se dostat i na obory zakončené maturitou nebo na gymnázia.

Deset volných míst má Střední průmyslová škola Liberec, která vznikla loni sloučením střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické s textilní průmyslovou školou. V nově otevřeném technickém lyceu otevírá škola dvě třídy pro 60 studentů. Dokonce 13 volných míst mají na čtyřletém gymnáziu v Novém Boru. Jednoho studenta ještě vezme Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, po dvou místech má škola také na šestiletém a osmiletém gymnáziu. Pro zájemce z pátých tříd jsou místa na osmiletém gymnáziu také v Tanvaldu, Turnově nebo Mimoni, zjistila ČTK na webu prihlaskynastredni.cz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, školy, střední, přijímací, Liberecký kraj, vzdělání, přijímačky, střední školy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Starec

V Liberci nestačilo na přijetí na gymnázium ani 81 bodů z Cermat testů. Dostat se na gymnázium je v Liberci stejně těžké, jako v Praze, který čelí náporu žáků celého středočeského kraje. Desítky nadaných dětí, které by se bez problémů v jiných městech dostaly, mají v Liberci smůlu. Vedení kraje kapacity gymnázií v Liberci cíleně drží na kapacitách z minulého století, aby nahnalo žáky do učňovských oborů. Kapacita libereckých gymnázií je největším selháním vedení kraje. Fakt, že se dostane 1 žák navíc v druhé kole, je irelevantní. Je to pouze tím, že se 1 přijatý rozhodl nenastoupit.

Čtvrtek, 23. května 2024, 08:37Odpovědět

V Libereckém kraji je možné se ve druhém kole dostat i na některá gymnázia  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.