Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Liberecká univerzita hlásí rekordní počet přijatých přihlášek ke studiu

Více než šest tisíc přihlášek ke studiu si podali zájemci v první kole přijímacího řízení na Technickou univerzitu v Liberci (TUL). Loni jich přijali téměř o osm set méně. Největší zájem mají uchazeči o studium fakulty zdravotnických studií, fakulty umění a architektury i fakulty strojní. Rekordmankou prvního kola přijímacího řízení je ekonomická fakulta, kam přišlo o 400 přihlášek více než loni, to je nárůst o více jak 35 %.

Podle prorektora TUL pro vzdělávání a vnitřní legislativu Miroslav Žižka začíná hrát pozitivní roli demografie. Počet těch, kteří letos maturovali poprvé, meziročně vzrostl o 5,5 %. Nárůst počtu přihlášek na TUL je však vyšší, dosahuje téměř 15 %.

Důvodů bude více. Kromě demografického nárůstu také aktivní oslovování uchazečů ze středních škol, pro které pořádáme celou řadu projektových dnů, letní školy a další akce, na kterých propagujeme naše studijní programy. Takových akcí, které spoluvytvářejí dobré jméno TULky, bylo za poslední rok opravdu velké množství a cílili jsme je také na uchazeče ze vzdálenějších regionů,“ říká prorektor Žižka a připomíná například Noc vědců, Dny otevřených dveří nebo akce vyloženě zaměřené na středoškoláky a středoškolačky. „Zmíním třeba neformální setkání Holky na TUL patří, kterých se zúčastnily rekordní počty osob. Myslím, že dobrým krokem bylo i větší zapojení stávajících studentů do komunikační kampaně pro získání potenciálně nových studentů. Informace podávané studenty totiž působí přirozenějším dojmem, než když je sdělují, jenʻ akademici,“ podotkl prorektor Žižka. 

Počty přihlášek ke studiu meziročně narostly na téměř všech fakultách TUL. Výrazněji jich přibylo na fakultě strojní, kam loni touto dobou přišlo 301 přihlášek, zato letos 357 (nárůst 18,6 %), a dále na fakultě umění a architektury, kam poslalo přihlášku 242 uchazečů, což je o 36 více než loni (nárůst o 21 %). Na fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou přišlo o téměř 200 přihlášek více, což při vysokém počtu přihlášek – 2787 – dělá 7,5% nárůst.

O čtvrtinu vyšší počet přihlášek ke studiu zaznamenali na fakultě zdravotnických studií, kam přišlo o 91 přihlášek více než na jaře loňského roku, tedy 459.

Jistě, při vší skromnosti, k tomu přispívá i pověst naši fakulty jako místa, kde se studentům dostane řádného vzdělání ve vlídném prostředí. Pro propagaci naší fakulty využíváme veškeré dostupné možnosti. Zájemci o studium vnímají, že i do budoucna bude trh práce pro pomáhající profese otevřený a že budou potřební a užiteční. Zdravotnické profese také stále mají vysokou prestiž a nabízejí dobré příležitosti k nadprůměrným výdělkům,“ říká k výraznému nárůstu počtu přihlášek děkan Fakulty zdravotnických studií TUL Karel Cvachovec.

Největší zájem je o ekonomickou fakultu

Rekordmankou TUL letošního prvního kola přijímacího řízení je Ekonomická fakulta. Přihlášek tam letos na jaře přišlo o rovných 400 více. Zatímco loni to bylo 1124, dnes je to 1524.,

Dlouhodobě budujeme vztahy se středními školami v Libereckém kraji, ale i mimo něj. Vysíláme naše studenty na jejich domácí střední školy, aby tam sdíleli s žáky maturitních ročníků své zkušenosti a zážitky ze studia na naší fakultě. Také realizujeme profesionální komunikační kampaň na sociálních sítích cílící na naše potenciální uchazeče, a ta letošní je vyloženě povedená,“ míní děkan ekonomické fakulty Aleš Kocourek a dodává:  „V neposlední řadě se snažíme na fakultě vytvářet kolegiální a přátelské prostředí a skrz něj pracovat na dobrém jménu Ekonomické fakulty Technické univerzity v Liberci. Snad to nebude znít příliš neskromně, ale věřím, že se nám to daří a odráží se to i v zájmu o studium u nás.“

Podle Kocourka se obecně do vzrůstajícího zájmu o studium na vysoké škole promítla také situace kolem přijímacích řízení na střední školy, kdy se ve veřejném prostoru dostalo hodně pozornosti a publicity převisu počtu zájemců o střední školy nad kapacitami škol v některých krajích.

Domníváme se, že se to odrazilo také v chování letošních maturantů a v jejich snaze podat si přihlášky ke studiu na víc vysokých škol,“ dodává Kocourek.

Ekonomická fakulta TUL v úvodu tohoto měsíce otevřela druhé kolo přijímacího řízení, které je standardem také na dalších našich fakultách. Celkové počty přihlášených na Technickou univerzitu v Liberci tedy ještě porostou.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky studium, vysoká škola, zájem, Technická univerzita, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita hlásí rekordní počet přijatých přihlášek ke studiu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.